...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

3.01.2010

HASTALIK RAPORU MEVZUATI

HASTALIK RAPORU MEVZUATI


Devlet memurunun tek hekimden bir seferde en fazla 20 gün rapor alabileceğini herkes bilmektedir. Ancak tek hekimden bir seferde değilde, aralıklı olarak bir yılda kaç gün rapor alınabileceği, 40 günün memur için ne anlam taşıdığı, hakem hastane hususu, bir memurun kaç güne kadar sağlık kurulu raporu alabileceği gibi sorulara cevaplar. (Memurlar.net’den)

Hastalık izni ve raporları konusunda iki temel mevzuata başvurulmaktadır. Bunlardan birisi Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliği diğeri ise Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği dir.
1- Tek hekimler bir yıl içerisinde bir seferde en fazla 20 gün rapor verebilir. Bir hekimin tek seferde 21 gün rapor vermesi geçerli olmayacaktır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 3/b bendi)
2- Alınacak raporun asil veya aday memur olmayla bir ilgisi yoktur.
3- Tek hekim, farklı farklı tarihlerde olmak üzere, en fazla 40 gün rapor verebilir. Burada önemli olan tek seferde 20 günden fazla tek hekim raporu alınmamasıdır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin ilk fıkrası)
4- Tek hekimin, en çok süre olan 20 gün istirahat raporu vermelerini müteakip memurun iyileşmemesi halinde, memurun bundan sonraki tedavi ve muayeneleri resmi sağlık kurumlarında yapılmalıdır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin ilk fıkrası)
5-Tek hekimden yıl içerisinde 40 günden fazla alınan sağlık raporlarının il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurullarınca onaylanması gerekmektedir. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin ilk fıkrası)
4- Tek hekimden alınan raporlarının 40 günü geçip geçmediğini hekim takip edemez. Bunun takibini memur yapmalıdır. Bu nedenle bir memur bir yılda aldığı rapor günü sayısının 40'ı aşıp aşmadığını kontrol etmeli ve aştığı taktirde, sağlık raporunu il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurulunda onaylatmalıdır.
RESMİ SAĞLIK KURULLARI
1-On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
2-On yıldan fazla hizmeti olanlara oniki aya kadar,
3-Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar sağlık kurulu raporu vermeleri mümkündür. (657 sayılı Kanunun 105. maddesi)
Resmi sağlık kurularından alınan rapor üzerine kullanılan izin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tesbit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. (657 sayılı Kanunun 105. maddesinin 2. fıkrası)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails