...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

3.01.2010

LABORATUAR HİZMET ALIMI HAK.

LABORATUAR HİZMET ALIMLARI VE KİTLE BİRLİKTE CİHAZ ALIMARI HAKKINDA GÖRÜŞLER


AŞAĞIDAKİ FİKİRLERDEN KIRMIZILAR TEZ SİYAHLAR ANTİTEZ ŞEKLİNDE YAZILDI HANGİ ALIM ŞEKLİNİN AVANTAJLI OLDUĞUNA KARAR VEREMEDİM. SADECE ANLADIĞIMI YAZDIM (BAZEN İFADE ETMEKTE GÜÇLÜK ÇEKTİM KUSURA BAKMAYIN-VEYA BAKIN FARKETMEZ BUNLAR BENİM AKIL DEFTERİ NOTLARIM)


Kit’le Birlikte Alım’da (KBA) bozulan, test amaçlı kullanılan, miadı dolan birçok test kullanılamadığı halde ödenmek durumunda kalınıyordu. Laboratuar Hizmet Alımında (LHA) ise alınan miktar kadar ödeme yapılıyor çünkü ihaleye sonuç karşılığı çıkılıyor.
(KBA şartnamesine konulan hükümlerle bu mahzur telafi edilebilir. Örneğin otomasyon çıktılarına göre alım yapılacaktır denilebilir veya yüzde 15 fazlası alınabilir şeklinde hüküm konabilir)

KBA’da sadece cihaz ve testleri alınabiliyordu. LHA’da ise
-Teknik servis elemanı hazır bulundurulması
-Cihazların kalibresi
-Dış kalite kontrol bağlantısı
-Sonuçların otomasyona aktarımı ile bilgisayar ve yazılım hizmetleri
-Barkodlama hizmeti
-Depolama hizmeti
-Atık bertarafı
(KBA’da bunların istenmesine engel yok, bazılarına ihtiyaç yok;
-Cihaz kalibresi yine istenebilir
-Dış kalite de istenir
-Yazılım isteniyor, her hastanenin kendi otomasyonu var, sadece ona entegre oluyor, barkodlama da öyle
-Atık da istenebilir.)


KBA’da yetkili satıcı istenir. LHA’da istenmez. Bu isteklilerin ihtiyacı istediği şekilde (gerekirse iş ortaklıkları ile) tedarik edebilmesine imkan veriyor. Bu da rekabeti artırıyor.
(KBA’da rekabet daha fazladır. Her cihaz için ayrı rekabet yaşanır. Laboratuar Hizmet İhalesinde ise tüm laboratuar aynı istekliye ihale edileceğinden ve tek isteklinin tüm cihazları tedarik ederek kit sağlaması çok zor olduğu göz önünde bulundurulduğunda, istekliler hizmet ihalesini ancak farklı firmaların cihazlarıyla, bu cihaz sahiplerine kar dağıtmak ve bu firmalardan kit almak suretiyle sürdürebiliyor. Bu da rekabeti yıpratıyor.)

Fiyatlar LHA’nda daha fazla hizmet alındığından LHA daha pahalı olmalıdır.
(İstekli açısından düşünüldüğünde “çalışılan kit arttığında kar artar” düşüncesinden hareketle LHA ihalesinin yüklenicisi daha yüksek kar edecektir. İhalede daha yüksek kar oluşacağına göre daha düşük fiyat mümkün olacaktır.
Ayrıca KBA’da yıllarca firmalar en çok 5 yaşında malzemelerini laboratuarlarda kit karşılığı çalıştırarak amorti ettiler. Kit fiyatlarına yüklenen (normal olarak) cihaz maliyetleri ile cihazların amortismanı tükendi. LHA’lar 10 yaş malzemeyi kabul ettiğinden 5-10 yaş arası cihazlar kullanılabilecek ve cihaz maliyeti amorti edildiğinden kit maliyetini tahsil etmeleri yeterli olacaktır.)

LHA’da aynı firma ve aynı teknik hizmetle muhatap olunur. Bu büyük rahatlık sağlar. Sorumluluk tek yükleniciye bırakılacak.
(Tek firma tüm cihazları sağlayamadığından, diğer firma cihazlarını kullanacağından bu avantajdan yararlanmak sınırlı olacaktır.

LHA’yı alabilen istekli 10 yaşına kadar ömürde, eski daha önce KBA ihaleleriyle 5 yılda amorti edilmiş cihazıyla bazen cihaz maliyeti olmadan, bazen çok az cihaz maliyetiyle hizmet vermekte; diğer taraftan çok fazla miktar test çalışacağından karı da çok olacaktır. BU DURUMDA LHA SONUCU ORTAYA ÇIKAN FİYAT DAHA DÜŞÜK OLMALIDIR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails