...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

3.01.2010

‘MERKEZ PAYI’NIN SERENCAMI'

‘MERKEZ PAYI’NIN SERENCAMI

Önce tüm kurumlar için %2 belirlenmiş, sonra 1. Basamaklar göndermesin denilmiş, daha sonra birinci basamaklar dışındakilerin göndereceği oran %4’e çıkmış. Son gelişme ise 1. Basamakların da tekrar göndermeye başlaması %4 ile…

30.12.2003 2003/146 APK Genelgesi

Bu hüküm gereğince 01.01.2004 tarihinden itibaren Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin aylık gayri safi hasılatından aylık tahsil edilen tutarının % 2’sini Sağlık Bakanlığı Sağlık Kurumları Merkez Döner Sermaye Saymanlığının (T.C. Ziraat Bankası Kızılay- Bulvar Şubesi 87 808 87 nolu hesabına) ertesi ayın 20’sine kadar yatırmaları gerekmektedir.

26.04.2004 2004/60 APK Genelgesi

Bilindiği üzere Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları 2001 yılında döner sermaye kapsamına alınmıştır. Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında döner sermayenin yakın zamanda teşkil edilmiş olması nedeniyle, döner sermaye gelirleri yeterli düzeye ulaşmamıştır. Bu nedenle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarının mali yapılarının zayıf olması nedeniyle güçlenmelerini sağlamak amacıyla, döner sermeye gelirleri yeterli düzeye gelinceye kadar Bakanlığımıza yasayla verilen yetkiye istinaden Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarından Mayıs ayı gayri safi hasılatından aylık tahsil edilen tutardan Sağlık Bakanlığı Merkez payı alınmaması kararlaştırılmıştır. Bu nedenle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları tarafından Mayıs ayı gayri safi hasılatından aylık tahsil ettikleri tutardan merkez payı gönderilmeyecektir.

Öte yandan İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kuruluşları ise ilgi Genelge uyarınca aylık tahsil edilen tutarın % 2 sini Merkez Payı olarak yatırmaya devam edeceklerdir.

08.02.2005 2005/19 APK Genelgesi

Anılan hükümler uyarınca 01.01.2005 tarihinden itibaren ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının, aylık gayri safi hasılatından tahsil ettikleri tutarın % 4’ünü Sağlık Bakanlığı Sağlık Kurumları Merkez Döner Sermaye Saymanlığının (T.C. Ziraat Bankası Kızılay- Bulvar Şubesi 87 808 87 nolu) hesabına en geç ertesi ayın 20’sine kadar yatırmaları gerekmektedir.

01.06.2007 2007/ 41 Strateji Geliştirme Başkanlığı Genelgesi

209 sayılı “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun”un 5 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında “Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşvik edilmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkânlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçların giderilmesi, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, birinci basamak sağlık kuruluşlarının desteklenmesi ve Bakanlık merkez teşkilatında görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ek ödemede bulunulması amacıyla Bakanlıkça yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 2'sini geçmemek üzere Sağlık Bakanlığınca belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktarırlar” hükmü yer almaktadır.

209 sayılı Kanun’un 5 inci maddesinin 8 inci fıkrasında yer alan “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla, döner sermayeli işletmelerden uygun görülenlerin merkeze aktaracağı payı yüzde 4'e kadar yükseltmeye Sağlık Bakanı yetkilidir” hükmü uyarınca, Makamdan alınan 24/05/2007 tarihli ve 5260 sayılı Onay ile 01/05/2007 tarihinden itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarından merkez payı alınmasına karar verilmiştir.

Mezkur Makam Onayına istinaden; 01/05/2007 tarihinden itibaren Birinci basamak sağlık kuruluşlarının aylık tahsil ettikleri tutarın % 4’ünü Türkiye Vakıflar Bankası T.O.A. Kavaklıdere Şubesinde yeni açılan 2050000 No’lu hesaba yatırmaları gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails