...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

23.01.2010

STOK FAZLASI, İHTİYAÇ FAZLASI, MKYS

Stok, hizmet üretiminin devamlılığı için atıl bekletilip, ihtiyaç doğdukça kullanıma sunulan kaynakları ifade eder.

Ayrıca bir üretim sisteminde, üretilen ürüne dolaylı veya dolaysız olarak katılan bütün varlıkları içerir. İlaç ve tıbbi sarflar başta olmak üzere kırtasiye ve büro malzemeleri, temizlik malzemeleri, gıda ürünleri, her türlü yakıtlar vb. hastanelerdeki stoklardandır.

Stok yönetim süreci:
— ihtiyaçların tespiti,
— mal ve malzemenin tedarik edilmesi,
— depolanması,
— işletme içindeki akışının düzenlenmesi,
— kullanılmış ürünlerin çıkış (muhasebeleştirme) işleminin

Bu doğrultuda bir işletmenin etkin ve verimli bir faaliyet göstermesi, stok politikası ile yakından ilgilidir.

İhtiyaç fazlası Stok Bulundurmanın Dezavantajları:
· Yüksek maliyet (Satın alma ve depolama maliyeti
· Kontrol zorluğu
· Riskler (miad, bozulma, talep azlığına bağlı kullanılamama,demode olma gibi.)

2009/23 sıra nolu Genelge Hükümleri:

1. Yıllık ihtiyaçların MKYS sistemine kaydedilmesi istendi.
Her bir tıbbi malzeme ve ilaçların yıllık ihtiyaç miktarları MKYS’ye kaydedilecek.
2. Azami Stok Miktarı 4 aylık ihtiyaçla sınırlandı.
Kurum stoğunda 4 aylık ihtiyacın üzerinde ilaç ve tıbbi sarf bulundurulmayacak.
3. Mal kabulünün, azami stok miktarına uygun yapılması: İhaleler, eskiden olduğu gibi yıllık/yıllara sari ihtiyaç miktarları dikkate alınarak yapılacak, ancak ürün, -azami stok miktarını geçmeyecek şekilde- kullanım durumuna göre belli periyotlarda teslim alınacak.
4. “STOK FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ” (Kurum stoklarında dört aylık ihtiyacın üzerinde bulunan tıbbi malzeme ve ilaçların, diğer kurum ve kuruluşların bilgi ve istifadesine sunulduğu program) geliştirildi.
5- İhale Öncesi MKYS Sorgulaması zorunlu hale getirildi.
İhtiyaçların “İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ” sorgulanmadan piyasadan temininin yapılmaması daha önce istenmişti. 15 MAYIS 2009 tarihinden itibaren ihalelere çıkılmadan önce “STOK FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ” de sorgulanması istendi. (İvedi olarak temin edilmesi gereken ve/veya nakliye maliyetleri ve ürün özellikleri dikkate alındığında diğer kurumlardan temini ekonomik bulunmayan tıbbi malzeme ve ilaçların ihtiyaç fazlası ve stok fazlası bulunsa dahi piyasadan temin edilebileceği duyuruldu)
6. “İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ”nde yer alan mal, malzeme ve demirbaşların BEDELSİZ olarak devredilmesi kararlaştırıldı.

MALZEME KAYNAKLARI YÖNETİM SİSTEMİ

“Karar Destek Sitemleri (İş Zekası)” alanında
· İhtiyaç Fazlası Sorgulama
· Stok Durumu Sorgulama
· Stok Fazlası Sorgulama
· Malzeme Alış Fiyatları Sorgulama

Modülleri aktif hale getirildi.

1 Ocak 2010 Tarihinden İtibaren:


1. Azami Stok Miktarı Uygulamasının Kapsamı Genişletilecek: Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşların tamamında ve tüketime yönelik olarak kullanılmakta olan bütün malzemeler (kırtasiye, temizlik, gıda yedek parça vb. 150 grubundaki bütün malzemeler) için uygulanacaktır.
2. Azami Stok Miktarı gerek tıbbi sarf ve ilaçlar için gerekse diğer bütün tüketim malzemeleri için 3 (üç) aylık ihtiyaçla sınırlı olacaktır.
3. Satın alma işlemleri, ödemeler en geç 3 ay içinde yapılacak şekilde planlanacak. Kurum ve kuruluşlarımız 01.01.2010 tarihinden itibaren bütün alımlarını; muayene kabul tarihinden itibaren en geç 90 (doksan) gün içerinde ödeme yapılacak şekilde planlayacak ve satın alma işlemlerini bu esas doğrultusunda gerçekleştirecektir. (9 Ekim 2009 dan geçerli olmak üzere)
Malzeme Taleplerine olumsuz cevap verilmeyecek ve talepler 3 (üç) iş günü içerisinde cevaplanacaktır.

Kurumların Genelgelere aykırı olarak (kendi yıllık ihtiyaçları olması veya genelge yapılmadan önce ihale yapılıp ürünlerin teslim alınmış olması gibi benzeri gerekçelerle) kendilerine yöneltilen taleplere olumsuz cevap verme gibi bir durum kabul edilmeyecek olup, olası problemler il stok koordinasyon ekiplerince mahallinde takip ile çözümlenecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails