...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

3.01.2010

YABANCI DİL TAZMİNATI

YABANCI DİL TAZMİNATINDA DEĞİŞİKLİK

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik öncesi 23 Haziran 2007 tarihine kadar yürürlükte olan Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar" ise aşağıdaki gibidir:

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 570 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 15 inci maddesi ile değişik 2 inci maddesinin 1inci fıkrasında "Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir. Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir." hükmü yer almaktadır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin anılan hükmü uyarınca ilgili kurumlarca hazırlanan Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 23 Haziran 2007 tarih ve 26561sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 20 nci maddesinde yer alan "(1) 21/9/1990 tarihli ve 20642 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır." hüküm uyarınca Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer taraftan, "Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar" ise 11.04.1997 tarihli Başbakanlık oluru ile 15.4.1997 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik öncesi 23 Haziran 2007 tarihine kadar yürürlükte olan Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar"ın 15 inci maddesinde "418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 8 ve 38 inci maddeleri ile öngörülen yabancı dil tazminatından yararlanmada; yabancı dille eğitim yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ile Bilkent Üniversitesi mezunları ve yurtdışındaki üniversitelerde en az dört yıl öğrenim görerek lisans diploması ve yurt içinde lisans düzeyinde görmüş oldukları öğrenim üzerine yabancı ülkelerdeki üniversitelerde en az iki yıl öğrenim gördükten sonra master veya doktora diploması almış olanlar ve 30.06.1939 tarih ve 3656 sayılı Kanunun 3/H maddesine göre yapılmış olan sınavı başarmış olanların yabancı dil bilgisi seviyeleri sözkonusu sınava girmelerine gerek kalmaksızın (C) seviyesinde kabul edilir. Bunlardan (A) veya (B) seviyesinde tazminattan yararlanmak isteyenlerin "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı"na katılmaları gerekmektedir."denilmektedir. Ayrıca Bu Esasların 20 nci maddesinde de "Yabancı dil tazminatından yararlanmak için seviye tespit sınavına girip başarılı olanlar doğrudan kendi kurumlarına başvururlar. Kurumları başarılı olan personele, sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödeme yaparlar.

Özel hizmet tazminatını artırılarak ödemesi imkanından yararlanacak personele ise makamın onayı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılır." hükmü bulunmaktadır.

Ücret belirlemesinde dil bilgisinden faydalanılanlara ve faydalanılmayanlara ayrı ayrı ücret belirtilmiştir.

21.11.2008 tarih ve 18884 sayılı Yabancı Dil Tazminatının Tespitine İlişkin Esaslarda Değişiklik konulu Maliye Bakanlığı BÜMKO yazısı 375 sayılı KHK’nın 2. Maddesindeki yetkiye dayanarak 11.04.1997 tarihli esaslarda değişikliğe yer vermiş.

Değişiklik sonrasında;

1.Esasların 3.maddesindeki “maktu olarak belirlenenler hariç” ibaresi yürürlükten kalktı
2.Önceki esaslarda;
“(A) düzeyinde başarılı olanlara 1500
(B) düzeyinde başarılı olanlara 600
(C) düzeyinde başarılı olanlara 300
gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı neticesinde bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile belirlenen tutarda bilinen her bir yabancı dil için yabancı dil tazminatı (damga vergisi hariç hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan) ödenebilir.”

Değişiklik sonrası düzeyler ve göstergeler;

Yabancı dil bilgisinden kurumlarınca yararlanılan personele bildiği her bir dil için;
(A1) düzeyinde (96-100) başarılı olanlara:1200
(A2) düzeyinde (90-95) başarılı olanlara: 900
(B) düzeyinde başarılı olanlara 600
(C) düzeyinde başarılı olanlara 300

Diğer personele bildiği her bir dil için;
(A1) düzeyinde (96-100) başarılı olanlara:750
(A2) düzeyinde (90-95) başarılı olanlara: 750
(B) düzeyinde başarılı olanlara 500
(C) düzeyinde başarılı olanlara 250

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails