...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

23.01.2010

STOK FAZLASI, İHTİYAÇ FAZLASI, MKYS

Stok, hizmet üretiminin devamlılığı için atıl bekletilip, ihtiyaç doğdukça kullanıma sunulan kaynakları ifade eder.

Ayrıca bir üretim sisteminde, üretilen ürüne dolaylı veya dolaysız olarak katılan bütün varlıkları içerir. İlaç ve tıbbi sarflar başta olmak üzere kırtasiye ve büro malzemeleri, temizlik malzemeleri, gıda ürünleri, her türlü yakıtlar vb. hastanelerdeki stoklardandır.

Stok yönetim süreci:
— ihtiyaçların tespiti,
— mal ve malzemenin tedarik edilmesi,
— depolanması,
— işletme içindeki akışının düzenlenmesi,
— kullanılmış ürünlerin çıkış (muhasebeleştirme) işleminin

Bu doğrultuda bir işletmenin etkin ve verimli bir faaliyet göstermesi, stok politikası ile yakından ilgilidir.

İhtiyaç fazlası Stok Bulundurmanın Dezavantajları:
· Yüksek maliyet (Satın alma ve depolama maliyeti
· Kontrol zorluğu
· Riskler (miad, bozulma, talep azlığına bağlı kullanılamama,demode olma gibi.)

2009/23 sıra nolu Genelge Hükümleri:

1. Yıllık ihtiyaçların MKYS sistemine kaydedilmesi istendi.
Her bir tıbbi malzeme ve ilaçların yıllık ihtiyaç miktarları MKYS’ye kaydedilecek.
2. Azami Stok Miktarı 4 aylık ihtiyaçla sınırlandı.
Kurum stoğunda 4 aylık ihtiyacın üzerinde ilaç ve tıbbi sarf bulundurulmayacak.
3. Mal kabulünün, azami stok miktarına uygun yapılması: İhaleler, eskiden olduğu gibi yıllık/yıllara sari ihtiyaç miktarları dikkate alınarak yapılacak, ancak ürün, -azami stok miktarını geçmeyecek şekilde- kullanım durumuna göre belli periyotlarda teslim alınacak.
4. “STOK FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ” (Kurum stoklarında dört aylık ihtiyacın üzerinde bulunan tıbbi malzeme ve ilaçların, diğer kurum ve kuruluşların bilgi ve istifadesine sunulduğu program) geliştirildi.
5- İhale Öncesi MKYS Sorgulaması zorunlu hale getirildi.
İhtiyaçların “İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ” sorgulanmadan piyasadan temininin yapılmaması daha önce istenmişti. 15 MAYIS 2009 tarihinden itibaren ihalelere çıkılmadan önce “STOK FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ” de sorgulanması istendi. (İvedi olarak temin edilmesi gereken ve/veya nakliye maliyetleri ve ürün özellikleri dikkate alındığında diğer kurumlardan temini ekonomik bulunmayan tıbbi malzeme ve ilaçların ihtiyaç fazlası ve stok fazlası bulunsa dahi piyasadan temin edilebileceği duyuruldu)
6. “İHTİYAÇ FAZLASI TAŞINIR MODÜLÜ”nde yer alan mal, malzeme ve demirbaşların BEDELSİZ olarak devredilmesi kararlaştırıldı.

MALZEME KAYNAKLARI YÖNETİM SİSTEMİ

“Karar Destek Sitemleri (İş Zekası)” alanında
· İhtiyaç Fazlası Sorgulama
· Stok Durumu Sorgulama
· Stok Fazlası Sorgulama
· Malzeme Alış Fiyatları Sorgulama

Modülleri aktif hale getirildi.

1 Ocak 2010 Tarihinden İtibaren:


1. Azami Stok Miktarı Uygulamasının Kapsamı Genişletilecek: Bakanlığımıza bağlı kurum ve kuruluşların tamamında ve tüketime yönelik olarak kullanılmakta olan bütün malzemeler (kırtasiye, temizlik, gıda yedek parça vb. 150 grubundaki bütün malzemeler) için uygulanacaktır.
2. Azami Stok Miktarı gerek tıbbi sarf ve ilaçlar için gerekse diğer bütün tüketim malzemeleri için 3 (üç) aylık ihtiyaçla sınırlı olacaktır.
3. Satın alma işlemleri, ödemeler en geç 3 ay içinde yapılacak şekilde planlanacak. Kurum ve kuruluşlarımız 01.01.2010 tarihinden itibaren bütün alımlarını; muayene kabul tarihinden itibaren en geç 90 (doksan) gün içerinde ödeme yapılacak şekilde planlayacak ve satın alma işlemlerini bu esas doğrultusunda gerçekleştirecektir. (9 Ekim 2009 dan geçerli olmak üzere)
Malzeme Taleplerine olumsuz cevap verilmeyecek ve talepler 3 (üç) iş günü içerisinde cevaplanacaktır.

Kurumların Genelgelere aykırı olarak (kendi yıllık ihtiyaçları olması veya genelge yapılmadan önce ihale yapılıp ürünlerin teslim alınmış olması gibi benzeri gerekçelerle) kendilerine yöneltilen taleplere olumsuz cevap verme gibi bir durum kabul edilmeyecek olup, olası problemler il stok koordinasyon ekiplerince mahallinde takip ile çözümlenecektir.

TAM GÜN NELER GETİRECEK

TAM GÜN YASASI:

1.VATANDAŞA NELER GETİRECEK?
2.SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NELER GETİRECEK?
3.MADDELERİ İTİBARİYLE NELER GETİRİYOR?



1.VATANDAŞA NELER GETİRECEK?

Bu kanun tasarısının ana gayesi halkımızın kaliteli sağlık hizmetine ulaşmasını iyice kolaylaştırmaktır.

Tam Gün Uygulaması ile…
Sağlık personelinin üzerindeki iş yükü daha dengeli hale gelecek,
Hekimlerimiz ile hastaları arasında doğrudan para ilişkisi ortadan kalkacak,
Vatandaşlarımız ile hekimler arasındaki güven ilişkisi güçlenecek,
Hastaların sağlık hizmetine erişimi iyice kolaylaşacaktır.
Sağlık kuruluşunu ve hekimini seçme hakkı” uygulamamız yaygınlaşacak.
Devlet ve Üniversite hastanelerinde hastaların bekleme süreleri daha da azalacak: Muayenehanecilik yerine doktorun mesai saatleri sonrasında çalışmasına fırsat verildiğinden bekleme süreleri en aza inecek.

2002 yılında Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan uzman hekimlerin sadece % 11’i tam gün çalışırken, bugün bu oran % 81’e ulaştı. Yani hem devlet hastanesinde çalışan hem de muayenesi olan hekimlerin sayısı oldukça azaldı. Bu yasayla birlikte muayenehaneye başvurma gereği tamamen ortadan kalkacak ve % 100’lük hedefe ulaşılacak.

Üniversite hastanelerimizde ister kısmi zamanlı ister tam zamanlı çalışsın bir öğretim üyesine ulaşabilmek için sistem genellikle cebinizden ödeme yapmanızı gerektirmektedir. Bu durum düzelecek ve yeni sistem öğretim üyesi ile hastanın buluşmasını kolaylaştıracak. Devlet kaynakları ile oluşturulan imkân ve kadroların sağlık hizmetini parası olana özel olarak sunmasına yol açan sistemi hiçbirimiz kabul edemeyiz. Tam Gün ile halkımız cepten fazla ödeme yapmadan daha iyi sağlık hizmetine ulaşacak. Hasta ile hekim arasında doğrudan para ilişkisi oluşturan sistem değişecek.


2.SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NELER GETİRECEK?

Tam Gün Uygulaması ile…
Sayıca yetersiz olan sağlık personelinin üzerindeki iş yükü daha dengeli hale gelecek,Hekimlerimiz ile hastaları arasında doğrudan para ilişkisi ortadan kalkacak,
Vatandaşlarımız ile hekimlerimiz arasında ki güven ilişkisi güçlenecek
Hekimlerimizin, yoğun ve stres dolu bir günün yorgunluğundan sonra, özel muayenehanelerine giderek tedavi ve kontrol sorumluluğunu üstlenmesine gerek kalmayacak.
Arzu eden hekimler bunun yerine hastanelerinde mesai sonrasın da hizmet verebilecek.
Kamuda ve özelde birlikte çalışmanın kamuda tam zamanlı çalışan hekimlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırılacak. Hekimlerin hastane-muayenehane ikileminde bırakılmadıkları, mesai açısından ve zihinsel olarak bölünmüşlük yaşamadıkları, hasta memnuniyetini daha kolayca hedefleyebildikleri, emeklerini bir noktada yoğunlaştırabildikleri bir çalışma ortamı sağlanacak…
Üniversitelerde öğretim üyelerimiz, asli görevleri olan eğitim ve araştırma faaliyetlerini hakkıyla icra edebilecekler; bütün zamanlarını üniversiteye ayırabilecekler…

Tam Gün Uygulaması ile…
Tam Gün Yasası ile kamu sektöründe tam gün çalışma teşvik ediliyor ve verimliliği artıracak düzenlemelere yer veriliyor.
Hekimlerin mali özlük haklarını daha iyi hale getirmek için maaşlarına çalışmalarından bağımsız olarak sabit bir ek katkı yapılacak ve bu ücret emekli maaşlarına da yansıyacak.
Buna göre pratisyen hekimlerin maaşları %43, uzman hekimlerin maaşları %71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları % 80 oranında artacak. Buna paralel olarak 25 yıl çalışan bir pratisyen hekimin emekli maaşı %44 oranında, uzman hekimin emekli maaşı % 82 oranında, klinik şef ve şef yardımcılarının emekli maaşı %100 oranında artacak.
Hekimlerin raporlu ve izinli olduğu dönemlerdeki ek ödeme kayıpları telafi edilecek.

Tüm sağlık personeli personel azlığından dolayı çok sık nöbet tutmak zorunda kalmaktadır. Nöbet tutan tüm personelin nöbet ücretleri ciddi oranda artırılacak. İcap nöbetlerine de ilk defa nöbet ücreti getirilecek.

Üniversitelerde çalışan öğretim üyelerimizin ve diğer personelin ek ödeme sistemi Sağlık Bakanlığı ek ödeme sistemine paralel hale getirilerek iyileştiriliyor. Bu çerçevede üniversitelerdeki öğretim üyelerinin ek ödeme matrahları Sağlık Bakanlığı’ndaki klinik şefleri ve şef muavinlerinden yüksek olduğu için, öğretim üyeleri daha yüksek ek ödeme alabilecekler.

Sağlık alanı dışındaki diğer öğretim elemanlarının tüm gelir getirici faaliyetlerini döner sermaye üzerinden yapmaları teşvik edilerek, yasal zeminde daha fazla gelir elde etmelerinin yolu açılacak.

Sağlık personelinin mesai saatleri dışında çalışmaları halinde kendilerine ek ödeme yapılarak daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak…

Mesai saatleri dışındaki çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak, Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışan tabip ve diş tabiplerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30’una, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50’sine ve diğer personele ise yüzde 20’sine kadar ayrıca ek ödeme yapılabilecek.

Bu suretle mesai dışı emekleri karşılığında sağlık çalışanlarının ayrıca yapılacak ek ödeme ile daha fazla gelir elde etmesi sağlanacak.


Malpraktis’e karşı sigorta sistemi getirilecek…

Hekimlere, mesleki hataları için mali güvence sağlamak amacıyla zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası getirilecek. Bu sayede hekimler problemli ve riskli vakalarla alakalı tazminatlar konusunda mali güvenceye kavuşacak.

Getirilen sigorta sisteminde, kamuda çalışan hekimlerin sigorta primlerinin yarısı, döner sermayesi olmayan kurumlarda kurum bütçelerinden, döner sermayesi olan kurumlarda ise döner sermayeden ödenecek, diğer yarısı da ilgili hekim tarafından karşılanacak.
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışanların sigorta primlerinin yarısı istihdam edenlerce, yarısı ise kendileri tarafından ödenecek.

Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler arasındaki işbirliği geliştirilecek…

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinde yürütülen hizmetler için, Bakanlık ve üniversitelerin işbirliğinin önü açılacak.

Bu suretle, sayıca yetersiz olan sağlık personelinin üzerindeki iş yükü adaletli ve dengeli hale gelecek.

3.MADDELERİ İTİBARİYLE NELER GETİRİYOR?

MADDE 1- Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarda çalışan personelin mesai dışında çalışmalarını teşvik amacı ile tavan oranlarının yüzde 30’una kadar ayrıca ek ödeme yapılması sağlanmaktadır. Mesela bir uzman hekim, bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dâhil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; mesai içi % 700’ü ve mesai dışı da % 210’u olmak üzere toplamda % 910’u, klinik şefi mesai içi %800’ü ve mesai dışı da %240’ı olmak üzere toplamda %1040’ı oranında ek ödeme alabilecektir.
İdarî sağlık müdür yardımcılarının ek ödeme oranı hastane müdürleri ve eczacılarla eşitlenmekte; profesör ve doçentlerinki ise klinik şefi ve şef yardımcıları ile paralel hale getirilmektedir.
İhtiyaç duyulması halinde (üniversite hastaneleri dâhil) kamu sağlık kuruluşlarında görevli sağlık personelinin karşılıklı kısmi zamanlı olarak veya belirli vakalar için görevlendirilmesi ve yaptıkları iş karşılığı döner sermayeden kendilerine ödeme yapılması sağlanmaktadır.
MADDE 2- Sağlık Bakanlığında çalışan hekimlere, döner sermaye ek ödemelerinin belirli bir kısmının performansa bağlı olmaksızın seyyanen ödenmesi öngörülmektedir. Böylece hekimlere izinli ve raporlu olduğu günler de dâhil olmak üzere belirli bir miktar döner sermayeden garanti para olarak ödenecektir. Bu suretle bir uzman hekimin seyyanen elde ettiği aylık geliri –maaşı ve döner sermayeden aldığı ek ödemesi ile birlikte- % 71, pratisyen hekiminki ise % 43 oranında artacaktır. Bu artışlar emekliliğe de yansıtılacaktır. Bu şekilde bir uzman hekimin maaşı 3005 TL, pratisyen hekimin ise 2206 TL olacaktır.
MADDE 3- Bu madde ile üniversite öğretim üyelerinin kısmi statüde çalışma şekli kaldırılmakta ve tam gün çalışmaları sağlanmaktadır.
MADDE 4- Öğretim elemanlarının diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında görevlendirilmesi yeniden düzenlenmektedir.
MAD­DE 5- Üniversitelerdeki döner sermaye sistemi yeniden düzenlenmektedir. Tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile üniversitelerin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde çalışanlara yapılacak ek ödeme sistemi, Sağlık Bakanlığındaki uygulamaya paralel hale getirilmektedir. Ancak mesai dışı çalışma karşılığı olan ek ödemeler öğretim üyeleri için yüzde 50 olarak öngörülmektedir. Örneğin bir profesör, mesai içi (%800) ve mesai dışı (% 400) olmak üzere toplam yüzde 1.200 oranında ek ödeme alabilecektir.
MADDE 6- Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren bir yıl içerisinde talepte bulunan kısmi statüde çalışan öğretim üyelerinin devamlı statüye geçmeleri sağlanmaktadır.
Bu madde ile hekimlerin
Kamu kurum ve kuruluşları,
Vakıf üniversiteleri,
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları,
Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşlarından
yalnızca birinde çalışmaları öngörülmektedir. Ancak her bir bent kapsamında olmak kaydıyla birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışmaya imkân tanınmaktadır. Burada hizmet veriminin sağlanması amacıyla, hekimlerin kamu dışındaki çalışmaları da yeniden düzenlenmektedir.
Yükseköğretim kurumlarının diğer birimlerinde elde edilen döner sermaye gelirlerinin yüzde 85' inin hizmeti üreten öğretim elemanlarına üst limit olmaksızın dağıtılabilmesi sağlanmaktadır. Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreter ile dekan, başhekim ve yüksek okul müdür ve yardımcıları, gelir getirici katkısına bakılmaksızın yüzde 600 ile yüzde 100 arasında değişen oranlarda ek ödeme alabilecektir.
Bu madde ile Sağlık Bakanlığı, üniversite, veya özel sektör (Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi olan) hastanelerinde çalışan hekimlerin aynı zamanda muayenehane çalıştırması kaldırılmaktadır. Bir hastaneye başvuran vatandaşın hizmet alabilmek için ayrıca muayenehaneye giderek cebinden ödeme ihtiyacı ortadan kalkmakta, insanımız şimdiki çarpık sistemin zorlamasından kurtulmaktadır.
MADDE 8.- Mesleki hatalar için hekimlere mali güvence sağlamak, vatandaşların da bu hizmetlerden dolayı uğrayacakları zararları teminat altına almak gayesi ile zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası getirilmektedir. Bu sigorta için ödenecek primin yarısı işverence ödenecektir.
MADDE 9- İyonlaştırıcı radyasyonla teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personelin haftalık çalışma süresi, radyasyon doz limitleri de dikkate alınmak kaydı ile 35 saat olarak belirlenmektedir.
MADDE 10- Bu madde ile sağlık kurumlarında çalışan personele ödenen ve hâlihazırda düşük olan saat başına nöbet ücreti arttırılmakta, ayrıca ödenebilecek tavan nöbet saati miktarı yükseltilmektedir. Yine hem çalışılan kurum anlamında, hem de hizmet sınıfı bakımından kapsam genişletilmektedir. Bu suretle bir asistan hekimin alabileceği aylık nöbet ücreti üst sınırı 252 TL' den 671 TL' ye, yükseköğrenim görmüş bir hemşireninki 183 TL’den 447 TL’ye yükseltilmektedir.
MADDE 11- Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin ilgili birimlerinin karşılıklı işbirliği çerçevesinde birlikte kullanılabilmesine imkân sağlanmaktadır. Bu şekilde, bir ildeki üniversite veya Sağlık Bakanlığına ait bütün kaynakların ve kapasitenin (bina, insan ve cihaz) hem eğitim, hem de hizmet sunumu amacıyla her iki kurum tarafından birlikte kullanılabilecektir. Böylece, her kurumun ayrı ayrı yatırım yapması ihtiyacı ortadan kalkacak, atıl kapasite ortaya çıkması önlenecek ve kaynak tasarrufu sağlanacaktır.
MADDE 12- Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan hekimlere ek ödeme verilemediğinden, askeri hâkim ve savcılar emsal alınarak sağlık hizmetleri tazminatı ödenmesi sağlanmaktadır.
MADDE 13- İhtiyaç duyulması halinde, Türk Silâhlı Kuvvetlerine bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarına üniversitelerden ve Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlardan personel görevlendirilmesine imkân sağlanmaktadır.
MADDE 14- Döner sermayeden seyyanen ödenen ek ödemenin emeklilik aylıklarına da yansıtılması sağlanmaktadır. Maddenin uygulamaya geçmesinden sonra 25 yıl çalışan bir uzman hekimin emekli maaşı 1.423 TL'den 2.594 TL'ye, pratisyen hekiminki ise 1.423 TL’de 2.052 TL’ye yükselecektir.
MADDE 15- Son 10 yılda istifaen görevinden ayrılan hekimlerin, bir defaya mahsus olmak üzere isterlerse görevden ayrıldıkları Sağlık Bakanlığına ait kuruluşlara, ihtiyaç olmaması halinde ise boş bulunan yerlere açıktan atanabilmeleri sağlanmaktadır.
MADDE 16- Hekimlerin de, diğer bazı meslek erbabı gibi emeklilik sonrası kamu görevine dönebilmesi sağlanmaktadır.
MADDE 17- Kamuda tam gün çalışma esasına geçilmesi sebebiyle yürürlükteki kanunlarda yer alan kısmi zamanlı çalışma ile ilgili hükümler yürürlükten kaldırılmaktadır.
MADDE 18- Gerekli alt yapının hazırlanabilmesi için, tam gün uygulamasının üniversitelerde 1 yıl, diğer kurumlarda altı ay sonra başlaması öngörülmektedir.
www.saglik.gov.tr dan alıntıdır.

22.01.2010

İHALEDE PARASAL SÜRE SINIRLAR/2010

21 Ocak 2010 PERŞEMBE
Resmî Gazete
Sayı : 27469
TEBLİĞ
Kamu İhale Kurumundan:

KAMU İHALE TEBLİĞİ
(TEBLİĞ NO: 2010/1)
MADDE 1 – 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun “Eşik Değerler ve Parasal Limitlerin Güncellenmesi” başlıklı 67 nci maddesine göre, 1 Şubat 2010 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanacak eşik değerler ve parasal limitler anılan Kanunun ilgili maddeleri bazında aşağıda belirtilmiştir:
Buna göre;
1- “İstisnalar” başlıklı 3 üncü maddenin;
(g) bendinde belirtilen 5.072.080,- TL (Beşmilyon yetmişikibin seksen Türk Lirası), 5.372.854,- TL (Beşmilyon üçyüzyetmişikibin sekizyüzellidört Türk Lirası),
2- “Eşik Değerler” başlıklı 8. maddenin;
(a) bendinde belirtilen 606.343,- TL (Altıyüzaltıbin üçyüzkırküç Türk Lirası), 642.299,- TL (Altıyüzkırkikibin ikiyüzdoksandokuz Türk Lirası),
(b) bendinde belirtilen 1.010.572,- TL (Birmilyon onbin beşyüzyetmişiki Türk Lirası), 1.070.498,- TL (Birmilyon yetmişbin dörtyüzdoksansekiz Türk Lirası),
(c) bendinde belirtilen 22.232.648,- TL (Yirmiikimilyon ikiyüzotuzikibin altıyüzkırksekiz Türk Lirası), 23.551.044,- TL (Yirmiüçmilyon beşyüzellibirbin kırkdört Türk Lirası),
3- “İhale İlan Süreleri ve Kuralları” başlıklı 13 üncü maddenin (b) bendinin;
(1) nolu alt bendinde belirtilen 66.154,- TL (Altmışaltıbin yüzellidört Türk Lirası), 70.076,- TL (yetmişbin yetmişaltı Türk Lirası), 132.311,- TL (Yüzotuzikibin üçyüzonbir Türk Lirası), 140.157,- TL (Yüzkırkbin yüzelliyedi Türk Lirası),
(2) ve (3) nolu alt bentlerinde belirtilen 1.102.622,- TL (Birmilyon yüzikibin altıyüzyirmiiki Türk Lirası), 1.168.007,- TL (Birmilyon yüzaltmışsekizbin yedi Türk Lirası),
4- “Pazarlık Usulü” başlıklı 21 inci maddenin;
(f) bendinde belirtilen 110.257,- TL (Yüzonbin ikiyüzelliyedi Türk Lirası), 116.795,- TL (Yüzonaltıbin yediyüzdoksanbeş Türk Lirası)
5- “Doğrudan Temin” başlıklı 22 nci maddenin;
(d) bendinde belirtilen 33.076,- TL (Otuzüçbin yetmişaltı Türk Lirası), 35.037,- TL (Otuzbeşbin otuzyedi Türk Lirası), 11.021,- TL (Onbirbin yirmibir Türk Lirası), 11.674,- TL (Onbirbin altıyüzyetmişdört Türk Lirası)
6- “Kamu İhale Kurumu” başlıklı 53 üncü maddenin (j) fıkrasının;
(1) nolu bendinde belirtilen 220.520,- TL (İkiyüzyirmibin beşyüzyirmi Türk Lirası), 233.596,- TL (İkiyüzotuzüçbin beşyüzdoksanaltı Türk Lirası),
(2) nolu bendinde belirtilen 1.000,- TL (Bin Türk Lirası), 1.059,- TL (Binellidokuz Türk Lirası), 2.000,- TL (İkibin Türk Lirası), 2.118,- TL (İkibinyüzonsekiz Türk Lirası), 3.000,- TL (Üçbin Türk Lirası), 3.177,- TL (Üçbinyüzyetmişyedi Türk Lirası), 4.000,- TL (Dörtbin Türk Lirası), 4.237,- TL (Dörtbinikiyüzotuzyedi Türk Lirası), 500.000,- TL (Beşyüzbin Türk Lirası), 529.650,- TL (Beşyüzyirmidokuzbin altıyüzelli Türk Lirası), 1.000.000,- TL (Birmilyon Türk Lirası), 1.059.300,- TL (Birmilyon ellidokuzbin üçyüz Türk Lirası), 10.000.000,- TL (Onmilyon Türk Lirası), 10.593.000,- TL (Onmilyon beşyüzdoksanüçbin Türk Lirası), 20.000.000,- TL (Yirmimilyon Türk Lirası), 21.186.000,- TL (Yirmibirmilyon yüzseksenaltıbin Türk Lirası),
7- “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62 nci maddenin;
(h) bendinde belirtilen 122.387,- TL (Yüzyirmiikibin üçyüzseksenyedi Türk Lirası), 129.644,- TL (Yüzyirmidokuzbin altıyüzkırkdört Türk Lirası),
olarak güncellenmiştir.
1 Şubat 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak yukarıda belirtilen Eşik Değerler ve Parasal Limitlere ilişkin, bir önceki dönem ile karşılaştırmalı değerler, ayrıca tablo halinde ekte yer almaktadır.
MADDE 2 – İdarelerin tabi oldukları eşik değer ve parasal limitlerin belirlenmesinde; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yürürlüğe girmesinden önceki bütçe statülerinin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
MADDE 3 – Bu Tebliğ 1/2/2010 tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Kamu İhale Kurumu Başkanı yürütür.

EĞİTİM ARAŞTIRMA ATAMA SINAVI

19 Ocak 2010 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 27467
YÖNETMELİK
Sağlık Bakanlığından:

SAĞLIK BAKANLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNDE KLİNİK ŞEFİ, KLİNİK
ŞEF YARDIMCISI VE BAŞASİSTAN KADROLARINA YAPILACAK ATAMALARDA
UYGULANACAK SINAVLARA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA
YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 1/12/2008 tarihli ve 27071 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistan Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Sınavlara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(1) Adaylar tercih sırası belirterek, ilan edilen kadrolardan aynı kadro unvanında olmak kaydıyla en fazla üçüne müracaat edebilirler."
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"(3) Yerleştirme neticesinde ilan edilen kadrolardan herhangi bir sebeple boş kalanlara, sınavlarda başarılı olup bir kadroya yerleşmeyen adaylardan yeniden tercih alınarak asıl yerleştirmedeki usule göre ek yerleştirme yapılır."
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile beraber aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Atamalar ve görevlendirmeler
MADDE 12 – (1) Aynı İlan edilen kadroya atanma hakkı kazanan adayların atamaları, ilgili mevzuatına göre yapılır.
(2) 8/6/2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliğinde belirtilen birinci ve ikinci bölgelere atanan eğitim personeli, ilanda belirtilmiş olmak kaydıyla, ihtiyaç duyulan dallarda daha alt bölgelerdeki eğitim ve araştırma hastanelerinde, sınav puanı en düşük olandan başlayarak bir yıl süreyle görevlendirilir
MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi
Sayısı
1/12/2008
27071

3.01.2010

TAM GÜN YASA TASARISI KOMİSYONDAN GEÇTİ

sağlıkaktüel'den alınmıştır.

Muhalefet partilerinin karşı çıktığı tasarı, Haziran 2009'da TBMM Sağlık Komisyonu'nda tartışmalarla kabul edilmişti. Gelen tepkiler üzerine tasarı bir süre askıya alınmıştı. ANKA'nın edindiği bilgiye göre; Hükümet, bu ayın ikinci haftasında söz konusu tasarıyı Genel Kurul gündemine getirecek.

Hükümet, gelen tepkiler üzerine bir süre askıya aldığı, ve TBMM Genel Kurul gündeminde bekleyen, doktorlar için "Tam Gün Yasa Tasarısı" olarak adlandırılan, düzenlemeyi Ocak ayının ikinci haftasında gündeme alıyor.

Haziran 2009'da TBMM Sağlık Komisyonu'nda kabul edilen Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına göre, devlet veya üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler, özel hastanelerde çalışamayacak, muayenehane açamayacak.

Buna göre, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800'ünü geçemeyecek.

Bu ödemeler, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700, pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250, başhemşirelerde yüzde 200, diğer personelde ise yüzde 150 ile sınırlı olacak.

İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, organ ve doku nakli, acil servis ve benzeri hizmetlerde çalışan personel için yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanacak.

-NÖBET HİZMETLERİ-

Nöbet hizmetleri hariç olmak üzere, mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlara bu oranların yüzde 30'unu, diğer personele yüzde 20'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılacak.

Sözleşmeli olarak istihdam edilen personele yapılacak ek ödemenin tutarı ise aynı birimde aynı unvanlı kadroda çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali personel esas alınarak belirlenecek ve bunlara yapılacak ek ödeme

hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemeyecek.

-ÜNİVERSİTELER-

Yükseköğretim Kanununa göre Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ile bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilenler, ilave ödemelerden yararlanmamak kaydıyla, Bakanlık merkez veya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yaptıkları unvan için belirlenen ek ödemeden faydalandırılacak.

Sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması halinde, ilgilinin isteği ve kurumlarının onamasıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli, haftanın belirli gün veya saatlerinde veya belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilecek. Yıl veya ay itibarıyla belirli bir süre için görevlendirme halinde bu kişilere, sadece görevlendirildikleri sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden ödeme yapılacak.

Belirli bir vaka ve iş için görevlendirilenlere ise kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden yapılan ödemenin yanı sıra, katkı sağladıkları vaka ve iş dolayısıyla görevlendirildiği sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden, toplamda tavan oranları geçmemek üzere döner sermayeden ek ödeme yapılacak.

Sağlık Bakanlığı ve Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinde kadro ve pozisyonlarına (döner sermaye dahil) atanan ve döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan klinik şef ve şef yardımcılarına, ek gösterge dahil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 410'u, uzman tabip, Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne göre uzman olanlar ve uzman diş tabiplerine yüzde 335'i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise yüzde 180'i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmadan döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılacak. Bu ödemeye hak kazanılmasında ve ödenmesinde, aylıklara ilişkin hükümler uygulanacak.

-TIP FAKÜLTELERİNDE DE TAM GÜN ÇALIŞMA-

Tasarıya göre, öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak. Bu durumda, üniversitelerin tıp fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları da tam gün çalışacak.

Öğretim elemanları, bu Kanun ile diğer kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecekler, ek görev alamayacaklar, serbest meslek icra edemeyecekler.

Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari 10 saat ders vermekle yükümlü tutulacak. Öğretim görevlisi ve okutmanlar ise haftada asgari 12 saat ders verecekler.

Öğretim elemanlarının, ders dışındaki uygulama, seminer, proje, bitirme ödevi ve tez danışmanlıklarının kaç ders saatine karşılık geldiği; kendi üniversitesi dışındaki devlet veya vakıf üniversitelerine bağlı yükseköğretim kurumlarında haftada verebileceği azami ders saatleri ve uzaktan öğretim programlarında verdikleri derslerin örgün öğretim programlarında verilen kaç ders saatine karşılık geldiği YÖK tarafından belirlenecek.

-MESLEK KURULUŞLARINDA GÖREV ALABİLECEKLER-

Öğretim elemanları; ilgili kurumların talebi ve kendisinin kabul etmesi, üniversite yönetim kurulunun uygun görmesi ve rektörün onayı ile ihtiyaç duyulan konularda, özlük işlemleri kendi kurumlarınca yürütülmek kaydıyla, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilebilecek. Bu şekilde görevlendirilenlerin, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim kurumlarındaki aylık ve diğer ödemeler ile öteki hakları devam edecek. YÖK, bağlı birimleri ve Üniversitelerarası Kurul ile Adli Tıp Kurumunda görevlendirilenler hariç olmak üzere bu fıkra uyarınca görevlendirilenler döner sermayeden yararlanamayacak.

Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile dernek veya vakıfların yönetim ve denetim organlarında görev yapanlar bakımından ayrıca bir görevlendirme kararı aranmayacak. Ancak, bu görevler, öğretim elemanının bu Kanundan kaynaklanan mesaisini aksatmayacak şekilde yürütülecek.

-ÜNİVERSİTELERDE DÖNER SERMAYE-

Yükseköğretim kurumlarında, üniversite yönetim kurulunun önerisi ve YÖK'ün onayı ile döner sermaye işletmesi kurulabilecek. Kurulacak döner sermaye işletmesinin başlangıç sermayesine ilgili yükseköğretim kurumu bütçesinde bu amaç için ödenek öngörülmek şartıyla katkı sağlayabilecek.

Döner sermaye işletmesi faaliyetlerinden elde edilen gelirler, birimler itibarıyla ayrı hesaplarda izlenecek.

Döner sermaye işletmesine tahsis edilen sermaye, üniversite yönetim kurulu kararı ile artırılabilecek. Artırılan sermaye tutarı yıl sonu karlarından karşılanacak.

Ödenmiş sermaye tutarı, tahsis edilen sermaye tutarına ulaştıktan sonra kalan yıl sonu karı, döner sermaye işletmesinin hizmetlerinde kullanılmak üzere ertesi yılın gelirine ilave edilecek.

Döner sermaye işletmesinden verilen hizmetler dolayısıyla öğretim elamanları adına her ne nam altında olursa olsun ayrıca ücret talep edilemeyecek.

-DÖNER SERMAYE PAYLARI-

Tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinin hesabında toplanan döner sermaye gelirleri bakiyesinden, bu yerlerde; gelir getiren görevlerde çalışan öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine aylık (ek gösterge dahil), yan ödeme, ödenek (geliştirme ödeneği hariç) ve her türlü tazminat (makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç) toplamından oluşan ek ödeme matrahının yüzde 800'ünü geçemeyecek.

Bu oran, araştırma görevlilerine ise yüzde 500, bu yerlerde görevli olmakla birlikte gelire katkısı olmayan öğretim üyesi ve öğretim görevlilerine yüzde 600, araştırma görevlilerine ise yüzde 300 olarak uygulanacak.

-EK ÖDEMELER-

Devlet Memurları Kanununa tabi personel (döner sermaye işletme müdürlüğü ve döner sermaye saymanlık personeli dahil) ile sözleşmeli olarak çalışan personele ek ödeme matrahının; hastaneler başmüdürü için yüzde 250'si, başhemşireler için yüzde 200'ü, diğerleri için yüzde 150'si, işin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis hizmetlerinde çalışan personel için yüzde 200'ü geçmeyecek şekilde aylık ek ödeme yapılacak.

Sözleşmeli personele yapılacak ek ödeme matrahı, sözleşmeli personelin çalıştığı birim ve bulunduğu pozisyon unvanı itibarıyla aynı veya benzer unvanlı memur kadrosunda çalışan, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personel dikkate alınarak belirlenecek. Emsali bulunmayan sözleşmeli personelin ek ödeme matrahı ise brüt sözleşme ücretlerinin yüzde 25'ini geçemeyecek.

-MESAİ DIŞI ÇALIŞMA-

Nöbet hizmetleri hariç, mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmalarından doğan katkılarına karşılık olarak da personele unvanlarına göre, yüzde 20 ile yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ayrıca aylık ek ödeme yapılacak.

Yükseköğretim kurumlarının tıp ve diş hekimliği fakülteleri ile sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinde ihtiyaç duyulması halinde ilgilinin isteği ve kurumlarının onamasıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli, haftanın belirli gün veya saatlerinde veya belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilecek.

Belirli bir vaka ve iş için görevlendirilenlere, kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden yapılan ödemenin yanı sıra, katkı sağladıkları vaka ve iş dolayısıyla görevlendirildiği sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden, bu maddede belirtilen esaslar çerçevesinde ve toplamda tavan oranları geçmemek üzere döner sermayeden ek ödeme yapılacak.

Tabipler ile diş hekimi öğretim üyeleri, başka yerde bilimsel danışmanlık yaptığında döner sermayeden pay alabilecek.

-ÖĞRETİM ÜYELERİNE 1 YIL SÜRE-

Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, üniversite yönetim kurulunun uygun gördüğü birimin döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılacak. Yapılacak ek ödemenin tutarı, ek ödeme matrahının, rektörler için yüzde 600'ünü, rektör yardımcıları için yüzde 300'ünü, genel sekreterler için yüzde 200'ünü geçemeyecek.

Döner sermaye gelirinin elde edildiği birimlerin dekan, başhekim ve enstitü ve yüksekokul müdürleri ile bunların yardımcılarına, gelir getirici katkılarına bakılmaksızın, görev yaptıkları birimin döner sermaye gelirlerinden yönetici payı olarak ayrılan tutardan ek ödeme yapılacak. Yapılacak ek ödemenin tutarı ek ödeme matrahının, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü için yüzde 250'sini, bunların yardımcıları için yüzde 100'ünü; tıp ve diş hekimliği fakülteleri dekanları ile sağlık uygulama ve araştırma merkezleri başhekimleri için yüzde 500'ünü, bunların yardımcıları için yüzde 300'ünü geçemeyecek.

Bu tasarının kanunlaşarak Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte kısmi statüde görev yapan öğretim üyelerinden, yayım tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talepte bulunanlar, devamlı statüye geçirilecek. Bu süre içerisinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacak.

-TSK KADROLARINDA BULUNANLAR -

Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında bulunan personelden, rütbelerine göre, öğretim üyesi tabip, öğretim üyesi diş tabibi, uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatındaki dallarda bu mevzuat hükümlerine göre uzman olanlar, tasarıda belirtilen oranları geçmemek üzere, orgeneral aylığının brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı, ayrıca ödenecek. Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarında görevli sivil öğretim üyesi tabipler ile Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak görev yapan uzman tabip, uzman diş tabibi, tabip ve diş tabiplerine de tasarıda belirtilen oranları geçmemek üzere, en yüksek devlet memuru aylığının, brüt tutarı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda sağlık hizmetleri tazminatı ayrıca ödenecek.

2010 HARCIRAH

HARCIRAH 2010

2010 GÜNDELİK RAKAMLARI


2010 yılı bütçesine göre harcırahlar:


1) Türkiye düzeyinde bölge düzeyinde ve İl düzeyinde teftiş denetim veya inceleme yapan deneti elemanları yolluk ve harcırahı ile konaklama bedelleri

1.Dereceli Memur Harcırahının (33) Katsayı ile çarpımı ve bunun 1,5 katı.
Türkiye Düzeyinde Teftiş Denetim ve İnceleme Yetkisine Haiz Bulunanlara Verilecek Harcırah 33'ün 1,3 katsayısıyla çarpımı:42,9 TL
Konaklama Bedeli Üst Sınırı:42,9'un 1,5 katı yani: 64,35 TL


6245 sayılı Harcırah Kanunun 33.maddesinin b bendinde
(1) Türkiye düzeyinde teftiş denetim ve inceleme yetkisine haiz bulunanlara 1.derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarın 1,3 katı

Gündelik olarak ödenir.

Birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarı

Gündelik miktarı
a)Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar (1) 33,00 (1)


(1) (Yukardaki 33,00) 6245 sayılı Harcırah Kanununun 33 üncü maddesinin (b)

fıkrasına göre verilecek gündeliklerin hesabında esas alınır.

2- Memur Harcırahları

B. Memur ve Hizmetlilerden;
a) Ek göstergesi 8000 ve daha yüksek olan kadrolarda bulunanlar (1) 33
b) Ek göstergesi 5800 (dahil) - 8000 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar (2) 30
c) Ek göstergesi 3000 (dahil) - 5800 (hariç) olan kadrolarda bulunanlar 27,5
d) Aylık/kadro derecesi 1-4 olanlar 25
e) Aylık/kadro derecesi 5-15 olanlar 24


Ayrıca memurlar
6245 sayılı Kanunun 39 uncu maddesine göre; geçici bir görevle memuriyet mahalli dışındaki bir yere gönderilenlerden, buralarda ve yolda öğle 13.00 ve akşam 19.00 yemeği zamanlarından birini geçirenlere 1/3, ikisini geçirenlere 2/3 oranında ve geceyi geçirenlere tam gündelik ödenir.

DAHİLİ VE CERRAHİ BRANŞLAR

DAHİLİ BRANŞLAR

DAHİLİ BRANŞLAR
Enfeksiyon hastalıkları (intaniye)
Göğüs hastalıkları
Cilt hastalıkları (dermatoloji)
Psikiatri
Nöroloji
Çocuk nörolojisi
Fizik tedavi
Kanser
Alternatif tıp
Karaciğer Hastalıkları (Hepatoloji)
Böbrek Hastalıkları Nefroloji)
Gastroenteroloji
Romatizmal Hastalıklar (Romatoloji)
Kalp Hastalıkları (Kardiyoloji)
Hormonal Hastalıklar (Endokrinoloji)
Yaşlılık Hastalıkları Geriatri)
Kan Hastalıkları (Hematoloji)
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

DAHİLİYE (İÇ HASTALIKLARI)>Ağrı, Akdeniz Anemisi, Alerji, Anemi, Baş Dönmesi, Şeker, Diabet, Gastrit, Guatr, Hemofili, Hepatit, İshal, Kabızlık, Kalınbağırsak, Kanser, Karaciğer Kanseri, Kist, Lösemi, Şişmanlık, Obezite, Romatizma, Sindirim Sistemi, Terleme, Ülser
İç hastalıkları departmanı çocukluk çağını aşmış bireylerin iç organ sistemleri ile ilgili incelemeleri yapar. Bu sisteme ait organların fonksiyon bozukluklarıyla ilgili teşhis ve tedavi hizmetini verir. Bunun yanı sıra sağlık hizmeti verdiği her bireyi kendisini hastalıklarda koruması için alınması gereken önlemler konusunda bilinçlendirir ve yönlendirir.
Genel dahiliye tıbbın tüm klinik branşlarına temel teşkil eden bir disiplindir. Sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların büyük çoğunluğunun problemleri iç hastalıklarının ilgi alanına girmektedir. Üst ve alt solunum yolu hastalıkları, hiper tansiyon, mide-bağırsak sistemi hastalıkları, böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları, şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar gibi çok geniş bir skalayı kapsar.

ÇOCUK HASTALIKLARI > Çocuk, Akdeniz Anemisi - Talasemi, Alerji, Apandisit, Astım, Ateş, Boğmaca, Bronşit, Çocuk felci, Egzama, Ergenlik, Havale (Nöbet), İdrar kaçırma, Kabakulak, Kızamık, Lösemi, Nezle, Öksürük, Zatürre, Pnömoni

KARDİYOLOJİ
Bölümün asıl amacı bireyleri kalp damar hastalıklarından korumak, hastalık ortaya çıkmış ise durdurmak, tedavi etmek ve hatta geriye döndürmektir.
Kalp damar hastalıklarından en sık karşılaşılan ve hayatı ciddi anlamda tehtid eden kalp krizinin (myokard infarktüsü) tedavisinde en önemli husus; çok kısa süre içerisinde (ilk saatler) hastaya müdahale edilebilecek tıbbi şartların sağlanabildiği merkezleri oluşturmaktır. Kalp krizi; kalp adalesini besleyen koroner damarların ani olarak tıkanması sonucu ortaya çıkan çok ciddi bir klinik tablodur. Bu hadisenin vuku bulduğu durumlarda çok kısa süre içerisinde hastanın anjiografi laboratuarına alınarak koroner anjiografisinin (kalp damar hastalığını ortaya koymak için günümüzde halen en güvenilir tanı yöntemi) ve gerekirse balon anjioplasti ve/veya stent uygulaması gibi damar açma işlemlerinin uygulanması gerekmektedir

ENFEKSİYON HASTALIKLARI > Enfeksiyon, Bağışıklık, İmmünite, Dizanteri, Çiçek hastalığı, Kuşpalazı, Difteri, Grip, Sarılık, İshal, Kabakulak, Kuduz, Mantar, Şarbon, Tenya, Tifo, Tetanoz, Uyuz, Veba, Zona
İnfeksiyon hastalıkları, eski adıyla intaniye, mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların tanı ve tedavisi ile uğraşan uzmanlık alanıdır. Tüm dünya ülkelerinde infeksiyon hastalıkları en sık görülen hastalıklardır. İnfeksiyon hastalıkları tedavileri mümkün olan hastalıklardır.
Çok büyük bir kısmı uygun tedavi verilerek tam şifa ile sonlanırlar. Departmanın tanı kısmını oluşturan klinik mikrobiyoloji laboratuvarında hastalık etkeni mikroorganizmaların tespitine yönelik testler yapılmaktadır. Bakteriyoloji (bakteri bilimi), viroloji (virus bilimi), mikoloji (mantar bilimi), parazitoloji (parazit bilimi) ve seroloji (kanda mikroorganizmalara karşı oluşan antikorları araştıran bilim) klinik mikrobiyoloji laboratuvarının alt birimlerini oluşturmaktadır.

NÖROLOJİ > Ağrı, Alzheimer, Baş ağrısı, Fıtık, Beyin, İnme, Felç, Nevralji, Menenjit, Migren, Parkinson, Sinir Sistemi, Vertigo, Baş dönmesi
Birçok sistemik hastalık sinir sistemine ait bulgulara neden olabilirken, nörolojik hastalıkların bazıları da diğer organ sistemlerini etkilenebilir. Örneğin gebelikte değişen hormon düzeyleri vücudun sıvı ve tuz tutmasını kolaylaştırır, kemiklerin korunaklı yüzeylerinden geçen sinirler bu seviyelerde ödem etkisi nedeni ile bası altında kalarak zarar görürler. Sonuçta etkilenen bölgenin altında uyuşma, karıncalanma, ağrı, etkilenen kaslarda kuvvetsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Benzer şekilde şeker hastalığı ve tiroid fonksiyon bozuklukları gibi hastalıklarda bu duruma zemin hazırlar. Bu ve benzeri pek çok nörolojik hastalık tek bir sisteme ait bulgu vermediğinden, başvuru sırasında hastaların bir çoğu farklı branş hekimlerince görülür.
Nöroloji polikliniklerine başvuru şikayetleri başlıca; baş ağrıları, baş dönmeleri, inmeler, şuur değişikliği ile giden hastalıklar (epilepsi = sara vs), el ayak uyuşmaları, çeşitli kas güçsüzlükleri gibi durumlardır.

DERMATOLOJİ (DERİ HASTALIKLARI) > Akne, Bel soğukluğu, Deri kanseri, Egzama, Mantar, Nasır, Saç dökülmesi, Sedef Hastalığı, Psoriasis, Siğil, Sivilce, Uçuk, Uyuz, Vitiligo, Zona
Günümüzde alerjik deri hastalıkları modern yaşam biçimleri, değişen çevresel koşullar nedeniyle gittikçe artmaktadır. Atopik Ekzema, Kontak Ekzema, Ürtiker (Kurdeşen)gibi deri hastalıklarının nedenlerini bulmak; iç kaynaklı veya dış kaynaklı olup olmadığını anlamak ilk basamak tedavinin yanı sıra hastalıkların kronikleşmesini ve tekrarlamasını önlemek açısından çok önemlidir.
Güneş ışınının deride bağışıklık sistemini baskılayıcı etkisine dayanan bu tedavi biçimi özellikle Psöriasis ( Sedef Hastalığı) , Vitiligo (beyaz lekeler), Parapsöriasis, Mikozis fungoides (deri lenfoması) gibi bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklarda yıllardır uygulanan etkin , ağızdan alınan immunsupresif ilaçlara göre yan etki olasılığı çok düşük olan çoğunlukla tedavide ilk seçilmesi gereken bir yöntemdir.
PUVA, Re PUVA, Ultraviyole A, Ultraviyolet B ve el ayak PUVA tedavisi şeklinde modern tasarlanmış Fototerapi tedavileri uygulanmaktadır.
Zührevi Hastalıklar
Cinsel temasla bulaşan hastalıkların erken tanı ve tedavisi toplum sağlığı ve koruyucu tıp açısından çok önemlidir.
Frengi (Sfiliz): Cinsel temasla deri ve mukozalardan bulaşan bu bakteriyel hastalık, ilk belirtilerini deri ve mukozalarda yara, döküntü, kızarıklık şeklinde gösterir.
Bel Soğukluğu (Gonore): Üretra, rektum gibi cinsel temasın olduğu, mukozal bölgelerde temastan iki-dört gün sonra akıntı ile belirtilerini gösterebildiği gibi, çoğu hastalar, asemptomatik taşıyıcıdır.

GÖĞÜS HASTALIKLARI > Göğüs, Akciğer kanseri, Astım, Boğmaca, Bronşit, Nefes darlığı, Zatürre, Pnömoni, Tüberküloz, Verem
Sigara, Sigara kullanımı başta kronik bronşit, akciğer kanseri, iskemik kalp hastalıkları, hipertansiyon olmak üzere pek çok hastalığın oluşmasında risk faktörü olarak rol oynamaktadır.
Akciğer Kanseri, Akciğer kanseri erkeklerde en sık görülen ve her iki cinste en sık ölüme neden olan kanserdir. Günümüzde kalp ve damar hastalıklarından sonra en önemli ölüm nedenidir. Akciğer kanserinin gelişmesinde rol oynayan en önemli etkenin sigara olduğu kanıtlanmıştır. Akciğer kanserinin erken tanısı tedavi başarısı ve sağkalım açısından büyük önem taşımaktadır. Şu anda Amerika ve Kanada'da akciğer kanseri tanısı konan hastaların 5 yıllık yaşam şansı ortalama %15 dir. Bu, akciğer kanserinin erken dönemde şikayete neden olmamasından ve doktora başvurmayı gerektirecek öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam gibi şikayetler ortaya çıktığında artık hastalığın büyük sıklıklta ileri evrede olmasından kaynaklanmaktadır. Akciğer kanseri tanısı erken evrede (evre I ) konulduğunda 5 yıllık yaşam şansı %70 lere çıkmakta, kanser tanısı kitle 1 cm'den küçükken konulduğunda bu oran %80-85 düzeyine kadar ulaşmaktadır. Bu verilerden yola çıkarak erken tanının önemi tartışma götürmez bir gerçektir ve tedavi başarısı ile sağkalım açısından büyük önem taşımaktadır.
Astım, Astım hava yollarının kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Astımlı hastaların hava yolları, sağlıklı insanlarınkinden daha dardır. Bu nedenle temiz havanın akciğerlere girmesi, kirli havanın ise çıkması zorlaşmıştır. Özellikle gece veya sabaha karşı artan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı şikayetlerinden bir veya birkaçı ile kendini gösterir. Allerjik bireylerde saman nezlesi (allerjik rinit) ile birlikte görülebilir. Allerjik rinit burun akıntısı, burun tıkanıkığı, burun kaşıntısı ve hapşırma gibi şikayetler ile kendini gösterir.

CERRAHİ BRANŞLAR·

Genel Cerrahi
Kadın hastalıkları ve doğum
Çocuk cerrahisi
Kulak burun boğaz
Üroloji
Beyin ve sinir cerrahisi(Nöroşirurji)
Göz
Ortopedi
Göğüs kalp damar cerrahisi
Diş hekimliği
Yüz Boyun cerrahisi
Travmatoloji

Göz Hastalıkları > Göz, Astigmatlık, Arpacık, Daltonizm, İris iltihabı, İritis, Katarakt, Kornea, Miyop, Retina
Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti iltihaplanmalarıdır. Diş eti hastalıkları kimi zaman diş yuvasının bulunduğu çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyen bir etki yapabilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir. Dişler neredeyse bütün sistemleri olumsuz etkileyen sürekli enfeksiyon odağı haline gelebilir ve kalp, böbrek, eklemler vb. yapılarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilen enfeksiyonlara kaynaklık edebilir.
Ağızda ve dişlerde yapısal ve işlevsel herhangi bir bozukluğun olmaması, ağız ve dişlerin görevlerini tam olarak yapabilmeleri durumu “ağız ve diş sağlığı”nın varlığını gösterir.

Ağız ve Diş Hastalıkları > Diş, Ağız kokusu,

KLİNİK ŞEF VE BAŞASİSTAN ATAMA

KLİNİK ŞEF VE BAŞASİSTAN ATAMA

1 Aralık 2008 PAZARTESİ tarih ve 27071 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan


SAĞLIK BAKANLIĞI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİNDE KLİNİK ŞEFİ,
KLİNİK ŞEF YARDIMCISI VE BAŞASİSTAN KADROLARINA YAPILACAK
ATAMALARDA UYGULANACAK SINAVLARA İLİŞKİN
USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadrolarına yapılacak atamalar için uygulanacak sınavlara ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve bu hastanelerin klinik şef, şef yardımcısı ve başasistanları ile bu kadrolara aday olan uzman tabipleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci ve 43 üncü maddeleri ile 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun Ek 1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen,
a) Bakan: Sağlık Bakanını,
b) Bakanlık: Sağlık Bakanlığını,
c) Genel Müdürlük: Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğünü,
ç) Kurum: Bakanlıkça eğitim yetkisi verilen Eğitim ve Araştırma Hastanesini,
d) ÖSYM: Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini,
e) Uzman: Tıpta uzmanlık eğitimi mevzuatına göre eğitimini tamamlayarak o dalda mesleğini uygulama hakkı ile uzman doktor unvanını kullanma yetkisini kazanan tıp doktorları ve diş hekimlerini
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Sınava Başvurabilmek için Gereken Şartlar
Başvuru şartları
MADDE 5 – (1) Adaylar ilan edilen kadrolardan ancak birine müracaat edebilirler.
(2) İlan edilen kadrolara müracaat için:
a) İlan edilen dalda uzman olması,
b) Kamu görevlileri için terfiine engel hali bulunmaması,
c) Açıktan bu kadrolara atanacaklar için 657 sayılı Devlet Memuru Kanununa göre engel hali bulunmaması,
ç) Bu Yönetmelikte belirtilen yabancı dil yeterlilik belgesi sahibi olması,
d) Müracaat tarihi itibariyle Devlet Hizmeti yükümlülüğünü tamamlamaya 180 günden az süre kalmış olması
gereklidir.
(3) Başasistan kadrosu için; bilimsel çalışma ve eserleri bakımından biri orijinal araştırma makalesi olmak üzere yayınlanmış en az (3) yayını bulunmak şarttır.
(4) Şef yardımcısı kadrosu için aranan özel şartlar şunlardır:
a) Sınav tarihi itibariyle; ana dallarda sınava girenler için; ilgili ana dalda en az üç yıl, yan dallarda sınava girenler için; ilgili yan dalda en az iki yıl uzman olarak çalışmış olmak ve bunu belgelemek,
b) Bilimsel çalışma ve eserleri bakımından; biri birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak üzere SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) kayıtlı dergilerde yayınlanmış en az (3) yayını bulunmak.
(5) Klinik Şef kadrosu için aranan özel şartlar şunlardır:
a) Sınav tarihi itibariyle; ana dallarda sınava girenler için; ilgili ana dalda en az beş yıl, yan dallarda sınava girenler için; ilgili yan dalda en az dört yıl uzman olarak çalışmış olmak ve bunu belgelemek,
b) Bilimsel çalışma ve eserleri bakımından; ikisi birinci isim ve orijinal araştırma makalesi olmak üzere SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expanded), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) kayıtlı dergilerde yayınlanmış en az (6) yayını bulunmak.
Yabancı dil yeterlilik belgesi
MADDE 6 – (1) Klinik Şefi, Klinik Şef Yardımcısı ve Başasistan kadrolarına atanmak amacıyla açılacak sınavlara girebilmek için adayların İngilizce, Almanca ve Fransızca dil sınavı yeterlilik belgesinin bulunması şarttır. Belirtilen dillerden, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavında (KPDS) veya Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavında (ÜDS) belge teslim tarihi itibariyle son 5 yıl içinde 100 üzerinden Klinik Şefi ve Klinik Şef Yardımcısı kadroları için 65, Başasistan kadrosu için 60 ve üzeri puan alanlar yeterli kabul edilirler.
Bilimsel çalışma ve eserlerin (yayınlar) değerlendirilmesi
MADDE 7 – (1) Adayların bilimsel çalışma ve eserleri, Bakanlıkça belirlenecek komisyon veya komisyonlar tarafından bu Yönetmeliğin 5 inci maddesindeki ölçütlere göre kontrol edilerek sonuçlar Bakanlık internet sayfasında ilan edilir. Adaylar değerlendirmeye ilan tarihinden itibaren bir hafta içinde itiraz edebilir. İtiraz sonrası Bakanlıkça kurulan itiraz komisyonu tarafından yapılan yeni değerlendirmenin sonucu kesindir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Sınavlar ve Atama
Yazılı mesleki bilim sınavı
MADDE 8 – (1) Yazılı mesleki bilim sınavı; açılacak kadrolara göre klinik şefi, klinik şef yardımcısı ve başasistan kadroları ve ana ve yan dallar için birlikte veya ayrı ayrı olmak üzere, Bakanlık ve ÖSYM arasında yapılacak protokole göre ÖSYM tarafından yapılır.
(2) ÖSYM’ne yapılan müracaata, 1 (bir) ay içinde cevap verilmemesi veya sınavın 6 (altı) ay içinde yapılamayacağının bildirilmesi durumunda yazılı mesleki bilim sınavı Bakanlıkça yapılabilir ya da Milli Eğitim Bakanlığı veya üniversitelerden birine yaptırılabilir.
(3) Adayın yazılı mesleki bilim sınavında başarılı sayılması için 100 üzerinden en az 60 puan alması şarttır.
Sözlü sınav jürisinin teşkili
MADDE 9 – (1) Adayların sözlü sınavlarını yapmak üzere Bakanlık tarafından aynı dalda ilan edilen her bir kadro için üçer kişilik bir jüri oluşturulur. İhtiyaç halinde aynı jüri aynı dalda ilan edilmiş birden fazla kadro için görevlendirilebilir. Jüri üyeleri Bakanlıkça oluşturulacak jüri havuzundan çekilecek kura ile belirlenir. Jüri havuzu, jüri sayısının iki katından az olmamak üzere Tıp Fakülteleri ile Eğitim ve Araştırma Hastanelerindeki, SCI (Science Citation Index), SCI-E (Science Citation Index – Expended), SSCI (Social Science Citation Index) veya AHCI (Arts and Humanites Citation Index) kayıtlı dergilerde yayınlanmış en az üçü ilk isim olmak üzere yedi yayını olan şef ve/veya profesörler arasından oluşturulur. Jüri havuzunu oluşturmak üzere yan dallarda jüri oluşturacak şef ve profesör sayısı yetersiz ise ana dallardan jüri üyesi alınabilir. Ayrıca, her uzmanlık dalı için aynı şekilde iki yedek üye seçilir. Asil jüri üyelerinin herhangi bir sebeple görev yapamaması durumunda yedek üye görevlendirilir. Jüri üyelerinin görev süreleri, ilgili sınav ile sınırlıdır. Ancak bunlar, müteakip sınavlarda yeniden jüri üyesi olarak görevlendirilebilirler. Jüri üyeleri kendi arasında oylama ile bir başkan seçerler.
Sözlü sınavın yapılışı
MADDE 10 – (1) Sözlü mesleki bilim sınavı adayın uzmanlık alanları konularından yapılır. Jüriler; adayın mesleki bilgisi ile eğitim, öğretim ve araştırma yapabilme yeteneğini değerlendirir. Değerlendirmeler 100 üzerinden yapılır ve belgelendirilir. Jüri üyelerinin ayrı ayrı değerlendirme puanlarının ortalaması 60 ve üzeri ise aday sözlü sınavda başarılı kabul edilir.
Adayın puanlarının değerlendirilmesi
MADDE 11 – (1) Sözlü ve yazılı mesleki bilim sınavında alınan puanlar değerlendirmeye esas teşkil eder. Adayın sözlü mesleki bilim sınavından aldığı puanının % 50’si ve mesleki yazılı bilim sınavı puanının % 50’si nin toplanmasıyla adayın “genel sınav başarı puanı” tespit edilir.
(2) Sınavlar sonucunda adaylar genel sınav başarı puanına göre yerleştirilir. Genel sınav başarı puanlarının eşitliği halinde, yazılı mesleki bilim sınavı puanı yüksek olan aday; yazılı mesleki bilim sınavı puanlarının da eşitliği halinde yabancı dil sınav puanı yüksek olan aday yerleştirmeye hak kazanmış olur.
(3) Sınavlar sonucunda tercih ettiği kadroya atanmaya hak kazandığı halde ataması herhangi bir nedenle yapılamayan veya atandığı halde göreve başlamayanlardan boş kalan kadrolara; o kadroyu tercih ederek, başarılı olan adaylardan genel sınav başarı puanı yüksek olandan başlamak üzere atama yapılır.
Atamalar
MADDE 12 – (1) İlan edilen kadroya atanma hakkı kazanan adayların atamaları, ilgili mevzuatına göre yapılır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler
Yürürlük
MADDE 13 – (1) Bu Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

RADYOLOJİ PERSONELİ ÇALIŞMA SÜRESİ

RADYOLOJİ PERSONELİ ÇALIŞMA SÜRESİ

Radyasyon kaynaklarıyla çalışan sağlık personelinin çalışma süreleriyle ilgili 08.10.2007 tarih ve 21025 sayılı Tedavi Hiz. Gen. Müdürlüğü yazısında sağlık personelinin 45 ve 40 saatlik haftalık sınırlar dahilinde ve radyasyon doz limiti içerisinde kalarak çalıştırılabileceği düzenlemesi duyuruldu.
Bu konu üzerinde daha önce Sayıştay’ın Performans Denetim Raporunda da durulmuştu.
“Kamu sağlık personelinin çalışma sürelerini düzenleyen 31/12/1980 tarihli ve 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanunun 2 nci maddesi 28/03/2007 tarihli ve 5614 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile değiştirilerek; “Kamu sağlık hizmetlerinde çalışan personelin haftalık kanunî çalışma süresi 45 saat, 4 üncü maddede tanınmış olan haktan yararlananlar için ise 40 saattir. Personelin günlük çalışma saatleri, 657 ve 926 sayılı kanunlardaki hükümlere göre tespit edilir. Ancak, bu personelden iyonlaştırıcı radyasyon ile teşhis, tedavi veya araştırmanın yapıldığı yerler ile bu iş veya işlemlerde çalışan personel, Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikte belirlenen radyasyon dozu limitleri içinde çalıştırılabilir."şeklinde yeniden düzenlenmiş,
Bu Kanun değişikliğiyle iyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ile çalışan sağlık personelinin Bakanlığımızca çıkarılacak Yönetmelikte belirlenen radyasyon dozu limitleri içinde çalıştırılabileceği hüküm altına alınmış, bahsi geçen Yönetmelik (Kamu Sağlık Hizmetlerinde İyonlaştırıcı Radyasyon Kaynakları İle Çalışan Personelin Radyasyon Doz Limitleri Hakkında Yönetmelik) 6/10/2007 tarihli ve 26665 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Buna göre;
Radyasyonla çalışan kamu sağlık personelinin mesailerinin mezkur Yönetmelikte öngörülen radyasyon doz limitleri içerisinde kalmak kaydıyla 2368 sayılı Kanunun değişik 2 nci maddesinde belirtilen haftalık 45 saat olarak tanzim edilmesi, aynı Kanunun 4 üncü maddesinden yararlanan personel için 40 saat olarak uygulanması istenmiştir.”

SAĞLIKTA HİZMET ALIMI RED

SAĞLIKTA HİZMET ALIMI RED


657’nin 36. Md.'nin iptal istemi Anayasa Mahkemesince reddedildi.
657 SAYILI DMK'NIN 36. MADDESİ
III - SAĞLIK HİZMETLERİ VE YARDIMCI SAĞLIK HİZMETLERİ SINIFI:
Bu sınıf, sağlık hizmetlerinde (Hayvan sağlığı dahil) mesleki eğitim görerek yetişmiş olan tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan yüksek öğrenim görmüş fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, sosyal hizmetler mütehassısı, biyolog, pisikolog, diyetçi, sağlık muhendisi, sağlık fizikçisi, sağlık idarecisi ile ebe ve hemşire, hemşire yardımcısı, (Fizik tedavi, laboratuvar, eczacı, diş anestezi, röntgen teknisyenleri ve yardımcıları, çevre sağlığı ve toplum sağlığı teknisyeni dahil) sağlık savaş memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsar.
(Ek paragraf: 10/7/2003-4924/11 md.) Bu sınıfa dahil personel tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetler, lüzumu halinde bedeli döner sermaye gelirlerinden ödenmek kaydıyla, Bakanlıkça tespit edilecek esas ve usullere göre hizmet satın alınması yoluyla gördürülebilir.

…………………………………………………………..
SAĞLIKTA HİZMET SATIN ALIMINA İLİŞKİN KANUN HÜKMÜNÜN İPTAL İSTEMİNE RET.

Ankara - Anayasa Mahkemesi, sağlık personeli tarafından yerine getirilmesi gereken hizmetlerin, lüzumu halinde bedeli döner sermaye gelirlerinden ödenmek kaydıyla, Bakanlıkça tespit edilecek esas ve usullere göre hizmet satın alınması yoluyla gördürülebileceğine ilişkin kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

Danıştay 5. Dairesi, 14 Temmuz 1965 günlü 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin "III- Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı" başlıklı bendine 4924 sayılı Yasa ile eklenen paragrafın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuruyu bugünkü gündem toplantısında esastan ele alan Yüksek Mahkeme, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesinin "III- Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı" başlıklı bendine 4924 sayılı Yasa ile eklenen paragrafın iptal istemini reddetti.

Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı; tabip, diş tabibi, eczacı, veteriner hekim gibi memurlar ile bu hizmet sahasında çalışan fizikoterapist, tıp teknoloğu, ebe, hemşire, sağlık memuru, psikolog, diyetisyen, sağlık fizikçisi, toplum sağlığı teknisyeni dahil sağlık memuru, hayvan sağlık memuru ve benzeri sağlık personelini kapsıyor. (HABER X 22.11.2007)

DİSİPLİN CEZASI VE DÖNER SERMAYE ÖDEMESİ

Strateji Gel. Başk.’nın Ek Ödeme Yönetmeliğinin 657 sayılı yasaya göre disiplin cezası alanların ek ödemesinde kesinti yapılması konusundaki düzenlemesinin yürütmesinin Danıştayca durdurulması üzerine yönetmeliğin bu konudaki hükümlerinin uygulanmaması hakkında genelgesi yayınlandı…(17.07.2007 tarih ve 8837 sayı)

GENELGE2007/61

Bilindiği üzere Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli kurum ve kuruluşlarda görev yapan personele 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum Ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” hükümleri uyarınca ek ödeme yapılmaktadır.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından verilen 19/04/2007 tarihli ve 2007/144 sayılı Karar ile mezkur Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (ç) ve (d) bentlerinin sondan iki cümlesi ile (v) bendinin yürütülmesi durdurulmuştur.
Mezkur Yönetmeliğin yürürlüğü durdurulan 5 inci maddesinin (ç) bendinin sondan iki cümlesi “İnceleme heyetinin raporuna istinaden hakkında disiplin soruşturması açılıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesine göre cezalandırılanlardan, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme cezası alanlara üç ay, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara altı ay süreyle ek ödeme yapılmaz. Ek ödeme yapılmaması işlemine, cezanın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren başlanır” (d) bendinin sondan iki cümlesi “Söz konusu idari soruşturma raporuna istinaden hakkında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesine göre cezalandırılanlardan, uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme cezası alanlara üç ay, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara altı ay süreyle ek ödeme yapılmaz. Ek ödeme yapılmaması işlemine, cezanın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren başlanır” (v) bendi ise “Kurumlarda, Bakanlık hasta hakları kurulu raporuna istinaden hakkında disiplin soruşturması açılıp, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesine göre cezalandırılan personelden; uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara iki ay, aylıktan kesme cezası alanlara üç ay, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlara dört ay süreyle, net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar, tavan ek ödeme tutarını geçmiyorsa, net performans puanının dönem ek ödeme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutardan, eğer geçiyorsa tavan ek ödeme tutarından % 30 oranında kesinti yapılır. Kesinti işlemine cezanın ilgiliye tebliğ tarihinden itibaren başlanır” hükümlerini taşımaktadır.
Söz konusu yürütmenin durdurulması kararı muvacehesinde; mezkûr Yönetmeliğin 5 inci maddesinin (ç) ve (d) bentlerinin sondan iki cümlesi ile (v) bendi hükmünün tamamının uygulanmaması…

ATAMA NAKİL YÖNETMELİĞİ:

08/06/2004 tarih ve 25486 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanmış Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği’nde 05.07.2007 tarihli RG'de değişiklik yapıldı.


ATAMA NAKİL YÖNETMELİĞİ:


Bu Yönetmelik; Sağlık Bakanlığında görev yapan sağlık hizmetleri sınıfına dahil personelle ilgili tüm atama ve nakilleri kurallara bağlamayı amaçlamaktadır. Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde görev yapan klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan, uzman tabip ve asistanları kapsamaz. Bu Yönetmeliğin yeniden atama ile kurumlar arası atamalara ilişkin hükümleri yukarıdaki fıkralarda belirtilen personel dışındaki diğer personel hakkında da uygulanır.
DEĞİŞİKLİKLER: Hizmet puanının yalnızca çalışılan yere göre belirlenmesi düzenlenmiş. Belde ve köyler için hizmet puanı belirleme şekli değişmiş. Tıpta uzmanlığını bitirenler aynı ilde Bakanlığın uygun göreceği sağlık kurumuna atanabilecek. Uzman tabip atama usulü düzenleyen madde değişmiş.

Madde 4/ı: Hizmet Puanı: Sağlık hizmetleri sınıfından her Bakanlık çalışanı için, çalışılan yerin özellikleri ile yurt içi, yurt dışı yayınlar ve yüksek lisans yapmış olma gibi mesleki yeterlilikler göz önüne alınarak hesaplanan puanı, ı) Hizmet Puanı: Sağlık hizmetleri sınıfından her Bakanlık çalışanı için, çalışılan yerin özellikleri göz önüne alınarak hesaplanan puanı
Madde 9: Personelin atama ve nakil işlemlerinde kullanılmak üzere, bu Yönetmeliğe tabi her Bakanlık çalışanı için, her atama döneminden önce atama dönemine müracaatın başlangıç tarihi itibariyle çalışılan yerin özelliklerinin ve mesleki yeterliliklerin göz önüne alındığı bir hizmet puanı hesaplanır. Personelin atama ve nakil işlemlerinde kullanılmak üzere, bu Yönetmeliğe tabi her Bakanlık çalışanı için, her atama döneminden önce atama dönemine müracaatın başlangıç tarihi itibariyle çalışılan yerin özelliklerinin göz önüne alındığı bir hizmet puanı hesaplanır
Madde 10/2: Hizmet puanına köylerde fiilen çalışılan her yıl için 100 puan, beldelerde fiilen çalışılan her yıl için 50 puan eklenir Beldelerde fiilen çalışılan her yıl için çalışılan beldenin bağlı bulunduğu ilçenin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Tablosundaki sıra numarasının yarısı, köylerde fiilen çalışılan her yıl için ise tamamı puan olarak hizmet puanına ayrıca eklenir
Madde 16’ya Eklenmiş: 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesine göre kadroları Bakanlıkta olup Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre diğer kamu kurum ve kuruluşlarında uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlık eğitimi yapan personel, talebi halinde, ilgili uzmanlık eğitimi giriş sınavı sonucunda yerleştirildiği eğitim kurumunun bulunduğu ildeki Bakanlığın uygun göreceği sağlık kurum veya kuruluşuna atama dönemine ve kuraya tabi olmaksızın, Personel Dağılım Cetvelinde boş yer bulunmaması halinde standart dikkate alınarak, naklen atanır.
Madde 21: Uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacıların bu madde doğrultusundaki atama talepleri bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinin son fıkrası hükmü çerçevesinde yerine getirilir. Uzman tabip, tabip, diş tabibi ve eczacıların bu madde doğrultusundaki atama talepleri bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinin sekizinci fıkrası hükmü çerçevesinde yerine getirilir.

HASTALIK RAPORU MEVZUATI

HASTALIK RAPORU MEVZUATI


Devlet memurunun tek hekimden bir seferde en fazla 20 gün rapor alabileceğini herkes bilmektedir. Ancak tek hekimden bir seferde değilde, aralıklı olarak bir yılda kaç gün rapor alınabileceği, 40 günün memur için ne anlam taşıdığı, hakem hastane hususu, bir memurun kaç güne kadar sağlık kurulu raporu alabileceği gibi sorulara cevaplar. (Memurlar.net’den)

Hastalık izni ve raporları konusunda iki temel mevzuata başvurulmaktadır. Bunlardan birisi Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliği diğeri ise Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı Ve Cenaze Giderleri Yönetmeliği dir.
1- Tek hekimler bir yıl içerisinde bir seferde en fazla 20 gün rapor verebilir. Bir hekimin tek seferde 21 gün rapor vermesi geçerli olmayacaktır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 3/b bendi)
2- Alınacak raporun asil veya aday memur olmayla bir ilgisi yoktur.
3- Tek hekim, farklı farklı tarihlerde olmak üzere, en fazla 40 gün rapor verebilir. Burada önemli olan tek seferde 20 günden fazla tek hekim raporu alınmamasıdır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin ilk fıkrası)
4- Tek hekimin, en çok süre olan 20 gün istirahat raporu vermelerini müteakip memurun iyileşmemesi halinde, memurun bundan sonraki tedavi ve muayeneleri resmi sağlık kurumlarında yapılmalıdır. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesinin ilk fıkrası)
5-Tek hekimden yıl içerisinde 40 günden fazla alınan sağlık raporlarının il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurullarınca onaylanması gerekmektedir. (Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8. maddesinin ilk fıkrası)
4- Tek hekimden alınan raporlarının 40 günü geçip geçmediğini hekim takip edemez. Bunun takibini memur yapmalıdır. Bu nedenle bir memur bir yılda aldığı rapor günü sayısının 40'ı aşıp aşmadığını kontrol etmeli ve aştığı taktirde, sağlık raporunu il sağlık müdürünün belirleyeceği sağlık kurulunda onaylatmalıdır.
RESMİ SAĞLIK KURULLARI
1-On yıla kadar (on yıl dahil) hizmeti olanlara altı aya kadar,
2-On yıldan fazla hizmeti olanlara oniki aya kadar,
3-Kanser, verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalığa yakalananlara on sekiz aya kadar sağlık kurulu raporu vermeleri mümkündür. (657 sayılı Kanunun 105. maddesi)
Resmi sağlık kurularından alınan rapor üzerine kullanılan izin süresinin sonunda hastalıklarının devam ettiği resmi sağlık kurullarının raporu ile tesbit edilenlerin izinleri bir katına kadar uzatılır. Bu sürelerin sonunda da iyileşmeyen memurlar hakkında emeklilik hükümleri uygulanır. (657 sayılı Kanunun 105. maddesinin 2. fıkrası)

YURTDIŞI EĞİTİM

YURT DIŞI YÜKSEK LİSANS EĞİTİMİ KONUSUNDAKİ MEVZUAT:

Bu konuda tüm kamu kurumları ve memurları için 1.2.1974 tarih ve 14786 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak 21.1.1974 tarih ve 7/7756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlükte olan Yetiştirilmek Amacıyla Yurtdışına Gönderilecek Devlet Memurları Hakkında Yönetmelik uygulanmaktadır.
Bu yönetmelik bütçe kaynakları veya sağlanan burslarla belirli süreli çalışma veya yüksek lisans ve doktora eğitimi amacıyla yurt dışına memurların gönderilmesine ilişkin esasları, hazırlık sürecini, gönderilecek memurların hak ve yükümlülüklerini hükme bağlamaktadır.
Bazı Kurumlar kendi elemanlarına uygulamak amacıyla alt mevzuat normları oluşturmuş iseler de tüm devlet kuruluşları bu konuda sözü edilen yönetmelik uyarınca işlem yapmaktadırlar.

İLGİLİ YÖNETMELİK’TE SÜREÇ:
a) Kurumların başvurusu ile kontenjanların belirlenmesi:
Kurumlar, her yıl bütçe olanaklarıyla, gelecek mali yıl içinde yetiştirilmek, eğitilmek, bilgileri artırılmak, staj, öğrenim veya ihtisas yaptırılmak üzere yurt dışına göndermek istedikleri Devlet memurlarına ilişkin önerilerini, bütçe ödenekleriyle ilgili tedbirlerini almak suretiyle, Devlet Personel Başkanlığına bildirirler. Kalkınma planı hedeflerine uygun olarak kurumlarının fonksiyonlarını, insan gücü gereksinimlerini belirleyen planlar, dış kaynaklı burslardan yararlanma ve bir önceki tahsis edilen kontenjanların kullanım durumları ile benzer diğer hususlar da bu önerilere eklenir
Bu öneriler Devlet Personel Başkanlığınca incelenerek Maliye Bakanlığının da görüşü alınarak karara bağlanır ve Bakanlar Kurulunun onayına sunulmak üzere Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Bakanlıkça Başbakanlığa gönderilir.
Bakanlar Kurulunun onamasından sonra Kurumlara kontenjan ayrılır.
b) Kontenjanların duyurulması ve gönderileceklerin seçimi:
Kurumlar kendilerine ayrılan kontenjanları, gerekli öteki bilgilerle birlikte, istemde bulunulan yılın Ağustos ayında örgüt birimlerindeki ilgili bütün memurlara genelgelerle duyururlar.
Bu duyuru üzerine bütçe olanaklarıyla tahsis edilen kontenjanlardan yararlanmak isteyenler Eylül ayının ilk yarısında bağlı bulundukları birim yöneticilerine dilekçe ile başvururlar. Yöneticiler, bunları, bütçe olanaklarından tahsis edilen kontenjanlar için en geç Eylül ayı sonunda, çalıştıkları kurumun yetkili makamına ulaştırırlar.
Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesindeki koşulları taşıyan, bütçe olanakları veya dış burslarla yabancı ülkelere gönderilecek Devlet memurları, kurumlarınca teşkil edilecek sınav kurullarınca yarışma sınavı veya (öğrenim, hizmetteki durumu, hizmetle ilgili belge ve nitelikleri gözönünde bulundurularak yapılacak) seçme suretiyle saptanır.
c) Sonuç olarak sürecin adımları:
Yönetmelikte anlatılan süreç aşağıdaki gibi basamaklandırılabilir:
1. Bakanlık teşkilatında yurt dışında yüksek lisans eğitimi için yönetmelikte öngörülen şartları taşıyan personelin bulunması.
2. Kurulun belli konularda yurt dışı yüksek lisans eğitiminin gerekliliği ve faydasına inanması.
3. Teftiş Kurulunun bu gerekliliği bir raporla Bakanlığa iletmesi.
4. Bakanlık bütçesinde ödenekle ilgili tedbirin alınması.
5. Bakanlık Dış İlişkiler Dairesince konuya ilişkin önerinin kalkınma planı hedeflerine uygun olarak kurumun fonksiyonları, insan gücü gereksinimleri gerekçeleri ile birlikte Devlet Personel Başkanlığına bildirilmesi.
6. DPB’nca incelenmesi, Maliye görüşünün alınması ve Bakanlar Kurulu onayı için Başnakanlığa gönderilmesi.
7. Bakanlar Kurulunun onaması ile kurumlara kontenjan ayrılması.
8. Kontenjanın kurumca duyurulması
9. Kontenjandan yararlanmak isteyenlerin başvurusu.
Yarışma sınavı veya seçme suretiyle gideceklerin saptanması

4/B SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ

4/B ALIMI HAKKINDA


SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ALIMI HAKKINDA

Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında, 181 sayılı Sağlık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi hükümleri çerçevesinde, ücretleri döner sermayeden veya merkezî yönetim bütçesinden karşılanmak suretiyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36’ncı maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine tabi 32.449 adet sözleşmeli personel istihdam edilecek.
,

DAYANAKLAR

DMK’nın 4. Maddesi

B) Sözleşmeli personel:
Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Dairesi ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II - Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.)
Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.
181 nolu KHK’nın
EK MADDE 3 - (Madde Değ.: 5528 S.K. RG: 4.07.2006 - 26218) Kadrolu istihdamın mümkün olmadığı hallerde, ücretleri döner sermayeden karşılanmak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinde belirtilen sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfındaki unvanlarda çalıştırılmak üzere merkezi sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına tabi sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Ancak bu maddeye göre diş tabibi ve eczacı unvanlarinda çalıştırılacak personel merkezî sınav sonuçlarina bakılmaksızın kura ile yerleştirilir. Bu şekilde sözleşmeli olarak çalıştırılan personele, aynı birimde aynı unvanlı çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali kadrolu personel esas alınarak görev yaptığı birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuat dahilinde nöbet ücreti ödenir ve ek ödeme yapılabilir. Bunlara yapılabilecek ek ödeme hiçbir şekilde emsaline yapılabilecek ek ödeme üst sınırını geçemez.
4/B ile alınanlara 6.6.1978 Tarih ve 7/15754 Sayılı Bakanlar Kurulu Karan ile yürürlüğe konulmuş olup, 28.6.1978 tarih ve 16330 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslarda yer alan hükümler” uygulanacak.
Sağlık Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Sitesinde yayınlanan Hizmet Sözleşmelerine göre istihdam edilecek.
(http://personel.saglik.gov.tr/4bsoz/hizmet_soz_doner.htm)

4/B’LİLER HAKKINDA…
· Sosyal güvenlik bakımından 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa tabidirler.
· Çalışma saat ve süreleri, emsali Devlet memurları için belirlenen çalışma saat ve sürelerinin aynıdır. Ayrıca sözleşmeli personel nöbet tutmakla yükümlüdür. Belirli bir sürede bitirilmesi gereken işler söz konusu olduğunda, normal çalışma saatleri dışında ve hafta tatili ve resmi tatillerde de çalışmak zorundadır. Nöbet ücreti hariç olmak üzere, bu çalışmalar karşılığında personele herhangi bir ek ücret ödenmez.
· Sözleşme ücreti ödemeleri her aybaşında peşin olarak yapılır
· Sözleşmeli personele, aylık sözleşme ücreti dışında, aynı birimde aynı unvanlı çalışan ve hizmet yılı aynı olan emsali kadrolu personel esas alınarak, görev yaptığı birimde bulunan döner sermayeden ilgili mevzuat dâhilinde nöbet ücreti ödenir ve ek ödeme yapılır.
· Hizmet sözleşmesinde yer alan izinlerin süresi ve kullanılmasına ilişkin hükümlere göre sözleşmeli personele yıllık izin, hastalık izni, mazeret izni, doğum izni, süt izni verilir. Ayrıca, hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan ve doğrudan radyasyona maruz kalanlara ilgili mevzuatı uyarınca ücretli sağlık izni verilir. Yıllık izinler sözleşme yılı içerisinde kullandırılır, ertesi yıla aktarılamaz. Aylıksız izin verilemez. Doğum izninde maaş ödenmez. Giyim yardımı alamazlar.
· 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu hükümleri çerçevesinde sendika üyesi olabilmektedir.
· Devlet Memurları Sicil Yönetmeliği kapsamında yer almamaktadır.
· Diğer devlet memurları gibi dönem tayinleri söz konusu değildir. hizmete ihtiyaç olduğu için atandıkları yerde kalırlar.
· Sözleşmelerini imzalamadan önce karşılıklı becayiş hakkına sahiptirler

YABANCI DİL TAZMİNATI

YABANCI DİL TAZMİNATINDA DEĞİŞİKLİK

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik öncesi 23 Haziran 2007 tarihine kadar yürürlükte olan Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar" ise aşağıdaki gibidir:

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 570 sayılı kanun hükmünde kararnamenin 15 inci maddesi ile değişik 2 inci maddesinin 1inci fıkrasında "Aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre almakta olan personelden, (kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil), Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığınca müştereken belirlenen dillerden yine bu iki kurum tarafından tespit olunan esas ve usuller çerçevesinde yapılan yabancı dil seviye tespiti sonunda her bir dil için (A) düzeyinde başarılı olanlara 1500, (B) düzeyinde başarılı olanlara 600, (C) düzeyinde başarılı olanlara 300 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanlığının teklifi ve Başbakan onayı ile belirlenecek miktarlarda aylık yabancı dil tazminatı ödenebilir. Ödenecek yabancı dil tazminatı farklı diller için farklı miktarlarda belirlenebileceği gibi, personelin görev yeri, kadro unvanı ve sorumluluğuna, bildiği yabancı dil sayısına ve düzeyine göre de farklı miktarlarda belirlenebilir." hükmü yer almaktadır.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin anılan hükmü uyarınca ilgili kurumlarca hazırlanan Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik 23 Haziran 2007 tarih ve 26561sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 20 nci maddesinde yer alan "(1) 21/9/1990 tarihli ve 20642 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır." hüküm uyarınca Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer taraftan, "Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslar" ise 11.04.1997 tarihli Başbakanlık oluru ile 15.4.1997 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe konulmuştur.

Kamu Personelinin Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik öncesi 23 Haziran 2007 tarihine kadar yürürlükte olan Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığınca yayımlanan "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar"ın 15 inci maddesinde "418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 8 ve 38 inci maddeleri ile öngörülen yabancı dil tazminatından yararlanmada; yabancı dille eğitim yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ile Bilkent Üniversitesi mezunları ve yurtdışındaki üniversitelerde en az dört yıl öğrenim görerek lisans diploması ve yurt içinde lisans düzeyinde görmüş oldukları öğrenim üzerine yabancı ülkelerdeki üniversitelerde en az iki yıl öğrenim gördükten sonra master veya doktora diploması almış olanlar ve 30.06.1939 tarih ve 3656 sayılı Kanunun 3/H maddesine göre yapılmış olan sınavı başarmış olanların yabancı dil bilgisi seviyeleri sözkonusu sınava girmelerine gerek kalmaksızın (C) seviyesinde kabul edilir. Bunlardan (A) veya (B) seviyesinde tazminattan yararlanmak isteyenlerin "Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı"na katılmaları gerekmektedir."denilmektedir. Ayrıca Bu Esasların 20 nci maddesinde de "Yabancı dil tazminatından yararlanmak için seviye tespit sınavına girip başarılı olanlar doğrudan kendi kurumlarına başvururlar. Kurumları başarılı olan personele, sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödeme yaparlar.

Özel hizmet tazminatını artırılarak ödemesi imkanından yararlanacak personele ise makamın onayı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılır." hükmü bulunmaktadır.

Ücret belirlemesinde dil bilgisinden faydalanılanlara ve faydalanılmayanlara ayrı ayrı ücret belirtilmiştir.

21.11.2008 tarih ve 18884 sayılı Yabancı Dil Tazminatının Tespitine İlişkin Esaslarda Değişiklik konulu Maliye Bakanlığı BÜMKO yazısı 375 sayılı KHK’nın 2. Maddesindeki yetkiye dayanarak 11.04.1997 tarihli esaslarda değişikliğe yer vermiş.

Değişiklik sonrasında;

1.Esasların 3.maddesindeki “maktu olarak belirlenenler hariç” ibaresi yürürlükten kalktı
2.Önceki esaslarda;
“(A) düzeyinde başarılı olanlara 1500
(B) düzeyinde başarılı olanlara 600
(C) düzeyinde başarılı olanlara 300
gösterge rakamının aylık katsayı ile çarpımı neticesinde bulunan tutarı geçmemek üzere Maliye Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile belirlenen tutarda bilinen her bir yabancı dil için yabancı dil tazminatı (damga vergisi hariç hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan) ödenebilir.”

Değişiklik sonrası düzeyler ve göstergeler;

Yabancı dil bilgisinden kurumlarınca yararlanılan personele bildiği her bir dil için;
(A1) düzeyinde (96-100) başarılı olanlara:1200
(A2) düzeyinde (90-95) başarılı olanlara: 900
(B) düzeyinde başarılı olanlara 600
(C) düzeyinde başarılı olanlara 300

Diğer personele bildiği her bir dil için;
(A1) düzeyinde (96-100) başarılı olanlara:750
(A2) düzeyinde (90-95) başarılı olanlara: 750
(B) düzeyinde başarılı olanlara 500
(C) düzeyinde başarılı olanlara 250

‘MERKEZ PAYI’NIN SERENCAMI'

‘MERKEZ PAYI’NIN SERENCAMI

Önce tüm kurumlar için %2 belirlenmiş, sonra 1. Basamaklar göndermesin denilmiş, daha sonra birinci basamaklar dışındakilerin göndereceği oran %4’e çıkmış. Son gelişme ise 1. Basamakların da tekrar göndermeye başlaması %4 ile…

30.12.2003 2003/146 APK Genelgesi

Bu hüküm gereğince 01.01.2004 tarihinden itibaren Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin aylık gayri safi hasılatından aylık tahsil edilen tutarının % 2’sini Sağlık Bakanlığı Sağlık Kurumları Merkez Döner Sermaye Saymanlığının (T.C. Ziraat Bankası Kızılay- Bulvar Şubesi 87 808 87 nolu hesabına) ertesi ayın 20’sine kadar yatırmaları gerekmektedir.

26.04.2004 2004/60 APK Genelgesi

Bilindiği üzere Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları 2001 yılında döner sermaye kapsamına alınmıştır. Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarında döner sermayenin yakın zamanda teşkil edilmiş olması nedeniyle, döner sermaye gelirleri yeterli düzeye ulaşmamıştır. Bu nedenle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarının mali yapılarının zayıf olması nedeniyle güçlenmelerini sağlamak amacıyla, döner sermeye gelirleri yeterli düzeye gelinceye kadar Bakanlığımıza yasayla verilen yetkiye istinaden Birinci Basamak Sağlık Kuruluşlarından Mayıs ayı gayri safi hasılatından aylık tahsil edilen tutardan Sağlık Bakanlığı Merkez payı alınmaması kararlaştırılmıştır. Bu nedenle Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları tarafından Mayıs ayı gayri safi hasılatından aylık tahsil ettikleri tutardan merkez payı gönderilmeyecektir.

Öte yandan İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Kuruluşları ise ilgi Genelge uyarınca aylık tahsil edilen tutarın % 2 sini Merkez Payı olarak yatırmaya devam edeceklerdir.

08.02.2005 2005/19 APK Genelgesi

Anılan hükümler uyarınca 01.01.2005 tarihinden itibaren ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının, aylık gayri safi hasılatından tahsil ettikleri tutarın % 4’ünü Sağlık Bakanlığı Sağlık Kurumları Merkez Döner Sermaye Saymanlığının (T.C. Ziraat Bankası Kızılay- Bulvar Şubesi 87 808 87 nolu) hesabına en geç ertesi ayın 20’sine kadar yatırmaları gerekmektedir.

01.06.2007 2007/ 41 Strateji Geliştirme Başkanlığı Genelgesi

209 sayılı “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun”un 5 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında “Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmeleri, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli ve verimli hizmet sunumunun teşvik edilmesi, sağlık kurum ve kuruluşlarının kendi imkânlarıyla karşılayamadıkları ihtiyaçların giderilmesi, eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi, birinci basamak sağlık kuruluşlarının desteklenmesi ve Bakanlık merkez teşkilatında görev yapan memurlar ile sözleşmeli personele ek ödemede bulunulması amacıyla Bakanlıkça yapılacak giderlere iştirak etmek için aylık gayrisafi hasılattan aylık tahsil edilen tutarın yüzde 2'sini geçmemek üzere Sağlık Bakanlığınca belirlenecek oranı Bakanlık Döner Sermaye Merkez Saymanlığı hesabına aktarırlar” hükmü yer almaktadır.

209 sayılı Kanun’un 5 inci maddesinin 8 inci fıkrasında yer alan “Birinci basamak ve koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve bölgelerarası gelişmişlik farklarının giderilmesi amacıyla, döner sermayeli işletmelerden uygun görülenlerin merkeze aktaracağı payı yüzde 4'e kadar yükseltmeye Sağlık Bakanı yetkilidir” hükmü uyarınca, Makamdan alınan 24/05/2007 tarihli ve 5260 sayılı Onay ile 01/05/2007 tarihinden itibaren birinci basamak sağlık kuruluşlarından merkez payı alınmasına karar verilmiştir.

Mezkur Makam Onayına istinaden; 01/05/2007 tarihinden itibaren Birinci basamak sağlık kuruluşlarının aylık tahsil ettikleri tutarın % 4’ünü Türkiye Vakıflar Bankası T.O.A. Kavaklıdere Şubesinde yeni açılan 2050000 No’lu hesaba yatırmaları gerekmektedir.

HAZİNE HİSSESİ %1'E İNDİ

HAZİNE HİSSESİ %1'E İNDİ


Bilindiği üzere, 17.09.2004 tarih ve 5234 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında “Genel Bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelere bağlı olarak kurulmuş olup, 5018 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı cetvellerde yer alan idarelere bağlı döner sermayeli işletmelerin aylık gayrisafi hasılatından tahsil edilen tutarın %15’i (ilaç ve tıbbi sarf malzemesi hasılatının %5’i), en geç takip eden ayın 20’sine kadar genel bütçeye irat kaydedilmek üzere ilgili saymanlıklara yatırılır. Aylık gayrisafi hasılattan irat kaydedilecek oranı döner sermayeler itibariyle %30’a kadar yükseltmeye veya %10’a kadar indirmeye Maliye Bakanı yetkilidir.” hükmü bulunmakta iken, fıkranın son cümlesi, 28.03.2007 tarih ve 5615 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 28 inci maddesi ile 01.01.2007 tarihinden geçerli olmak üzere “Aylık gayrisafi hasılattan irat kaydedilecek oranı, döner sermayeler itibariyle %1’e indirmeye Maliye Bakanı yetkilidir” şeklinde değiştirilmiştir.

Bakanlığımızın yürütmekte olduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde sağlık kurumlarımızda verimliliğin artırılması, kaynakların israf edilmeden rasyonel kullanılması, halkımıza sunulan sağlık hizmeti kalitesinin her gün biraz daha iyiye götürülmesi yönündeki çalışmaların devam ettirilebilmesi ve kurumlarımızın içinde bulundukları mali durumları da göz önüne alınarak, aylık gayrisafi hasılattan irat kaydedilecek oranın %1’e indirilmesi yönünde Maliye Bakanlığına başvurulmuştur.

Maliye Bakanlığı’ndan alınan 02.05.2007 tarih ve 7586 sayılı yazıda, 30.04.2007 tarihli alınan Makam onayı ile kurumlarımızın aylık gayrisafi hâsılatlarından genel bütçeye aktarılacak miktarlara esas olmak üzere tespit edilen %15 (ilaç ve tıbbi sarf malzemesi hâsılatının %5’i) oranının 01.01.2007 tarihinden itibaren %1 olarak uygulanmasının uygun bulunduğu belirtilmektedir.

Bu nedenle, ilişikte gönderilen Maliye Bakanlığının yazısında da belirtildiği üzere, Bakanlığımıza bağlı döner sermayeli işletmelerin Ocak, Şubat, Mart 2007 aylarına ait aylık gayrisafi hasılatlarından %15(ilaç ve tıbbi sarf malzemesi hasılatı için %5) oranına göre tahakkuk ettirilip ilgili hesaplara kaydedilmiş bulunan Hazine hissesi tutarlarının terkin edilerek hesaplardan çıkarılması ve 2007 yılının söz konusu aylarına ilişkin gayrisafi hasılattan %1 oranında tahakkuk ettirilecek Hazine hissesi tutarlarının ilgili hesaplara kayıtlarının yapılması gerekmekte olup, hazine payı mahsubu çalışmalarının devam etmesi nedeniyle ertelenen 2006 Eylül,Ekim,Kasım ve Aralık aylarına ilişkin hazine paylarının kesinlikle ödenmemesi gerekmektedir.

01.01.2007 tarihi itibari ile kurumlarımızın aylık gayrisafi hâsılatlarından genel bütçeye aktaracakları hazine hissesinin % 1’e indirilmesi sebebi ile 12/05/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik” usul ve esaslarınca geçmişe dönük ek ödeme farklarının ödenmesi yolunda işlem tesis edilmeyecektir.

İHALE SÜREÇ AKIŞ SEMASI

İHALE SÜREÇ AKIŞ SEMASI


4734 SAYILI KANUNUN 18. MADDESİNE GÖRE YAPILACAK
MAL VE HİZMET ALIMLARI İÇİN


1.İhtiyacın Ortaya Çıkması
2.Teknik Şartnamenin Hazırlanması
3.Yaklaşık Maliyet
4.İhale Usulünün Tespiti
5.İhale Dokümanının Hazırlanması
6.İhale Onayının Alınması
7. İhale Komisyonunun Kurulması
8. İhale İlanı
9.İhale Dokümanlarının görülmesi/ Satın alınması
10.İdarece Değişiklik ve Açıklamaların yapılması
11.Tekliflerin sunulması
12.İhale Kararı
13.Sözleşmeye Davet

I-İHTİYACIN ORTAYA ÇIKMASI
Başkanlık biriminde ihtiyaç duyulan mal veya hizmet alımına ilişkin talep harcama yetkilisine bildirilir. Yılı bütçesinde ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.
II-TEKNİK ŞARTNAMENİN HAZIRLANMASI
Alımı yapılacak mal ve hizmet ile ilgili işin özelliğini, ayrıntı ve şartları ile kriterlerini gösteren teknik şartname birim tarafından hazırlanır veya 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 48. maddesine göre hazırlattırılarak ihale dokümanına dahil edilir.
III-YAKLAŞIK MALİYET
Harcama birimde ilgili personel tarafından ayrıntılı miktar ve fiyat araştırması yapılmak suretiyle (KDV hariç) yaklaşık maliyet tespit edilerek dayanakları ile hesap cetvelinde gösterilir.
IV-İHALE USULÜNÜN TESPİTİ
Alımı yapılacak mal ve hizmetin özelliği ve türüne göre 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 18. maddesine göre ihale usulü tespit edilir.
V-İHALE DÖKÜMANININ HAZIRLANMASI
Harcama birimi tarafından idari şartname, sözleşme tasarısı (4735 sayılı Kamu İhale Sözleşme Kanunu 6/b maddesine uygun) , yaptırılacak işin projesi, teknik şartname, standart formlar ile gerekli diğer belge ve bilgiler bulunan ihale dokümanı hazırlanır.
VI-İHALE ONAYININ ALINMASI
İhalesi yapılacak işe ait olarak düzenlenen yaklaşık maliyet cetveli ile ihale dokümanları onay belgesine eklenerek ihale yetkilisinin onayına sunulur. Bu onaya müteakip Kamu İhale Kurumu’ndan ihale kayıt numarası alınır.
VII- İHALE İLANI ve İHALE KOMİSYONUNUN KURULMASI
4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 13. maddesinde belirtilen sürelere uyulmak şartıyla ihale konusu iş için ilan verilir. İhale yetkilisi tarafından, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 6. maddesine göre ihale komisyonunu kurulur. İhale komisyonu üyelerine, ilan veya daveti izleyen üç gün içinde gerekli incelemeyi yapmalarını sağlamak amacıyla, ihale işlem dosyasının birer örneği verilir.
VIII- İHALENİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ
İhale günü aday veya isteklilerin verdiği teklifler mevzuatına uygun olarak değerlendirilerek, ihale komisyonunca düzenlenen gerekçeli karar alınır ve ihale yetkilisinin onayına sunulur. İhale yetkilisinin ihale kararını onaylaması üzerine ihale üzerine kalan isteklinin, ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığı Kamu İhale Kurumu’ndan teyit ettirerek ihale kararına eklenir.
IX-ÖN MALİ KONTROL
1-Harcama yetkilisince 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 42.maddesine göre sözleşme imzalanmadan ve idare taahhüt altına girilmeden önce, Ön Mali Kontrol İşlem Yönergesinin 10.maddesinde belirtilen parasal limitleri geçen, taahhüt evrakı ve sözleşme tasarıları ile bunlara ilişkin bilgi ve belgeler iki nüsha işlem dosyası olarak Ön Mali Kontrol alt birimine gönderilir.
2-Taahhüt evrakı ve sözleşme tasarıları en geç on işgünü içinde Ön Mali Kontrol alt birimince kontrol edilir. Yapılan kontrol sonucunda uygun görülenler işlem dosyası ve görüş yazısı ile birlikte; uygun görülmeyenler ise nedenlerinin açıkça belirtildiği görüş yazısı düzenlenerek işlem dosyasıyla birlikte harcama yetkilisine gönderilir.
X-İhtiyaca uygun olarak mal veya hizmet alımından sonra muayene ve kabul komisyonlarınca kabul işlemi yapılır. Mal alımlarında kabul işleminin ardından Taşınır Kayıt ve Kontrol Yetkilisince Taşınır İşlem Fişi, hizmet alımlarında hakediş raporu da eklenir.
XI- Gerçekleştirme görevlisi tarafından düzenlenen ödeme emri belgesi ve eki belgelerden ön mali kontrol limiti dışında olanlar harcama yetkilisince imzalanarak ödenmek üzere doğrudan muhasebe birimine gönderilir.“Ön Mali Kontrol İşlem Yönergesinde” belirtilen limit dahilinde olanlar Ön Mali Kontrol alt birimine gönderilir. Yapılan inceleme sonrası mevzuata uygun olan ödeme emri ve eki belgeleri üzerine “Kontrol Edilmiş ve Uygun Görülmüştür” şerhi düşülerek, düzeltilmesi gereken hususlar var ise düzeltilmesi için gerekçeli bir yazı ile birlikte harcama birimine iade edilir.

LAB. HİZMET ALIM GENELGELERİ

LAB. HİZMET ALIM GENELGELERİ


LABORATUAR HİZMET ALIMINA İLİŞKİN SAĞLIK BAKANLIĞI GENELGELERİ (TARİH SIRALI)

APK’NIN 27.06.2003 TARİH, 2003/70 NUMARALI GENELGE:
Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarının artan hasta potansiyeli, hastalık profillerinin değişmesi, bir çok hastalığın tanı ve tedavisinin yüksek teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla sağlanabilir hale gelmesi sonucu bazı kurumlarımızın bu cihazları satın alma yoluyla temin ettiği, ancak bir çok kurumumuzun sağlık hizmetleri sunumunda gerekli olan yeterli sayıda ve özellikte tıbbi cihaza sahip olmadığı, bu cihazlarla sunulması gereken hizmetlerin sunumunda yetersizlik ve aksamalar olduğu bilinmektedir.
Tıbbi cihazların yüksek fiyatları nedeniyle yeterli sayıda temin edilememeleri, teknolojilerinin hızla değişmesi, bu cihazların alımına yönelik ödenek tahsisi yapılamaması, bakım ve destek hizmetlerinin kurumlarca sağlanamaması, bu cihazları işletecek eğitimli personel konusunda sıkıntı yaşanması, sayıca az olan bu cihazlarla sunulan tetkik ve tedavi hizmetlerinde uzun sıralar oluşması gibi nedenlerle tetkik ve tedavi amacıyla kullanılan tıbbi cihazların hizmet satın alımı yoluyla teminine karar verilmiştir.
Bakanlığımıza bağlı sağlık kurumlarında tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihazların eksik, yetersiz veya eski teknolojili olması nedeniyle aksayan veya yeterli yapılamayan hizmetlerin gecikmeye fırsat vermeden sunumunu sağlamak üzere tetkik ve tedavi amacıyla kullanılan tıbbi cihazların hizmet satın alımı yoluyla temininde aşağıda belirlenen usul ve esasların dikkate alınması gerekmektedir.

a) Hizmet satın alımına karar verilen tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihazlar ikinci el olabilecek, ancak 5 yaşından büyük olamayacaktır. Bu cihazların yaşları, imalat tarihi ve seri numarası ile belgelendirilecektir.
b) Sağlık kurumları; hizmet satın alımı yoluyla temin etmeyi planladığı tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihaza/cihazlara ilişkin gerekçelerini ve izin talep yazılarını Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve/veya Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne göndereceklerdir. İlgili Genel Müdürlüğün uygun görüşü alındıktan sonra hizmet alımı yapılabilecektir.
c) Hizmetin alımı yoluyla sağlanan cihazın kuruma kurulması halinde montaj yerinin hazırlanması, tefrişi, gerekiyorsa havalandırma ve banyo cihazının kurulması ve cihazın hizmet sunabilir duruma getirilmesi için gerekli olan diğer düzenlemeler yüklenici firma tarafından yapılacaktır. Tıbbi cihazın/cihazların işletilmesi için gerekli olan her türlü dahili veya harici teknik parçalar ve kesintisiz güç kaynağı, yüklenici firma tarafından sağlanacaktır.
d) Hizmet satın alınmasına karar verilen cihaz kuruma kurulacağı gibi kurum dışında kurulu olanlardan da hizmet satın alınabilir.

e) Hizmet satın alınması yoluyla sağlanan tıbbi cihazın/cihazların işletilmesi için gerekli olan elektrik ve su hastane tarafından karşılanacaktır.

f) Hizmet satın alımı yoluyla temin edilen tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan cihazın/cihazların periyodik veya periyodik olmayan her türlü bakımları, tamir veya onarım için gerekli olan tüm yedek parçalar ve her türlü sarf malzemeleri yüklenici firma tarafından sağlanacaktır.
g) Hizmet satın alınarak kuruma kurulan tıbbi cihazların işletilmesi için gerekli olan uzman personel ve teknisyen düzeyindeki personel ile birlikte hizmet satın alınabilir.
h) Fiyatlandırmada Bütçe Uygulama Talimatında belirlenen birim fiyatlar esas alınır.
ı) Hizmet satın alımı yoluyla temin edilen tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihazın/cihazların alımına ilişkin yukarıda sayılan kriterler dışında asgari teknik ve idari şartları belirleyen şartnameler, alımı yapan sağlık kurumu tarafından oluşturulacak bir komisyon aracılığıyla hazırlanacaktır. İlgili sağlık kurumu ihtiyaçları doğrultusunda ek şartlar belirleyebilecektir.
i) Hizmet satın alımı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılacaktır.
Belirlenen usul ve esaslara uyularak sağlık hizmetlerinin sunumunun geliştirilmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.


APK’NIN 12.11.2003 TARİH, 2003/134 NUMARALI GENELGESİ

İlgi: 27.06.2003 tarih ve 1082 sayılı (Genelge No:2003/70) genelge.

İlgi genelge ile; tetkik ve tedavi amacıyla kullanılan tıbbi cihazların hizmet satın alımı yoluyla teminine genel izin verilmişti.
Ayrıca, anılan genelgenin (b) maddesinde: sağlık kurumlarının hizmet satın alımı yoluyla temin etmeyi planladığı tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihaza/cihazlara ilişkin gerekçelerini ve izin talep yazılarını Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve/veya Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne göndermeleri ve ilgili Genel Müdürlüğün uygun görüşü alındıktan sonra hizmet alımı yapılabileceği belirtilmişti.
Bundan böyle tıbbi cihaz hizmet alımı yoluna gidecek kurumlarımız, anılan genelgenin (b) maddesine istinaden Bakanlığımız ilgili biriminden izin talebinde bulunmayacaklardır. Kurum ihtiyaçları değerlendirilerek hizmet satın alımına, kurum idarecilerince karar verilip, sadece; sonucundan Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ve/veya Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bilgi vereceklerdir.
Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.



APK’NIN 27 MAYIS 2004 TARİH, 2004/ 75 SAYILI GENELGESİ
İlgi: 27.06.2003 tarih ve 1082 sayılı (Genelge No:2003/70) genelge.
Tıbbi cihazlarla sunulan tetkik ve tedavi hizmetlerinde oluşan uzun kuyrukların önlenebilmesi ve hizmetlerin zamanında sunumunun sağlanması amacıyla ilgi Genelgemiz ile Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarının, tetkik ve tedavi amacıyla kullanılan tıbbi cihazları hizmet satın alımı yoluyla temin edebilmelerine olanak sağlanmıştı.
Bakanlığımızca verilen bu izne rağmen, kurumlarımız tarafından yapılan hizmet alım ihalelerine, ihalelerin bir yıllık olması nedeniyle yeterli katılımın sağlanamadığı tespit edilmiştir. Yapılan hizmet alım ihalelerinin gerçekleştirilebilmesi için döner sermaye kaynaklı yapılan, tıbbi cihaz hizmet alımlarının bir yıldan fazla süreyi kapsayan sözleşmelerle yapılıp yapılamayacağı hususunda, Kamu İhale Kurumu’ndan alınan 26.02.2004 tarih ve 359-1971 sayılı yazıda; “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda, hizmet alımlarında sözleşme süresini sınırlayan herhangi bir hükmün bulunmadığı” belirtilmiştir. Konu ile ilgili Maliye Bakanlığı’ndan alınan 14.05.2004 tarih ve 8872 sayılı yazıda da;
1- Hizmet satın alınması yoluyla temin edilen cihazların temininde yükleniciye cihazın özelliğine göre çekim, tetkik, tahlil veya test gibi her işlem başına, yapılacak ihalelerde oluşan bir bedelin ödenmesi (Yılı bütçe uygulama talimatlarında belirlenen fiyatları geçmemek üzere) ve her hangi bir taahhüdün altına girilmemesi söz konusu olduğundan, yıllara sari kaynak taahhüdünde bulunulmadan birkaç yıllık süre ile söz konusu cihazların temin edilmesinin mümkün bulunduğu,
2- Tıbbi cihazların hizmet satın alınması suretiyle kiralanmasına ilişkin ihale işlemlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve bu Kanun uyarınca çıkartılan Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği Hükümlerine göre gerçekleştirilmesinin gerektiği,
3- 01.01.2005 tarihinden itibaren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince, döner sermayeler ilgili bütçe içinde yer alacaklarından ve mevcut işlevlerini 31.12.2007 tarihine kadar devam ettireceklerinden, öngörülen sistemin uygulanması için yeterli sürenin mevcut olduğu,
4- 29.03.2003 tarih ve 5027 sayılı 2004 Mali Yılı Bütçe Kanununun 49 uncu maddesinin ( i ) bendi ile ödenmesi gereken hazine paylarının, döner sermaye işletmelerinin aylık gayri safi hasılatından tahsil edilen tutarlar üzerinden ayrılması, diğer bir ifadeyle hazine payının ayrılmasında döner sermaye gelirlerinin elde edilmesi için yapılan giderler dikkate alınmadan gayri safi hasılattan tahsil edilen tutarlar üzerinden ayrılması ilkesi getirilmiş olduğundan, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca yapılacak hizmet alımlarına ilişkin ödenmesi gereken bedellerin ilgili döner sermaye işletmelerinin giderleri, cihazların kullanımı sonucunda yaptırılacak çekim, tetkik, tahlil veya test gibi her işlemden elde edilen gelirlerin tamamının ise hastane döner sermaye işletmesinin gelirleri olarak hesaplara kaydedilmesi, dolayısıyla gelirlerin tamamı üzerinden hazine payı ve diğer yasal yükümlülüklerin hesaplanmasının uygun olacağı, hususları belirtilmiştir.
Bu çerçevede;
1- Hizmet satın alınması yoluyla temin edilen cihazların temininde yükleniciye, cihazın özelliğine göre çekim, tetkik, tahlil veya test gibi her işlem başına, yapılacak ihalelerde oluşan bir bedelin ödenmesi(Yılı bütçe uygulama talimatlarında belirlenen fiyatları geçmemek üzere) ve her hangi bir taahhüdün altına girilmemesi kaydıyla, yıllara sari kaynak taahhüdünde bulunulmadan birkaç yıllık süreyi kapsayan sözleşmeler ile söz konusu cihazların hizmet satın alma yöntemiyle temin edilmesinin mümkün bulunduğu;
2- 01.01.2005 tarihinden itibaren 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince, döner sermayeler ilgili bütçe içinde yer alacaklarından ve mevcut işlevlerini 31.12.2007 tarihine kadar devam ettireceklerinden yapılacak sözleşmelerde bu sürenin dikkate alınması;
3- Yukarıda açıklanan yöntem dışında yapılan diğer hizmet alımlarında ise, kesinlikle sözleşmelerin bütçe yılı ile sınırlı olması hususlarında;
Bilgilerinizi ve konunun iliniz döner sermayeli kurum ve kuruluşlarına duyurulmasını önemle rica ederim.




APK’NIN 10.05.2005 TARİH, 2005/80 SAYILI GENELGESİ

Bilindiği üzere 21.04.2005 tarihinde kabul edilip, 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ve bir örneği ilişikte gönderilmekte olan “5335 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” un 5 inci maddesi ile 4.1.1961 tarihli ve 209 sayılı Kanunun 1 inci ve 3 üncü maddelerinde değişiklik yapılarak, döner sermaye işletmelerimizin gelir ve gider yerlerine ilişkin hususlar yeniden düzenlenmiştir.
Anılan değişikliğe bağlı olarak, 02.09.1961 tarihli ve 106 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkındaki 209 Sayılı Kanun Gereğince İşletme, İdare Ve Muhasebe İşlerine Dair Yönetmeliğin ilgili maddelerinde değişiklik çalışmaları sürdürülmektedir.

Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, modern çağın gereklerine uygun, çağdaş, kaliteli, verimli ve etkin sağlık hizmeti sunulması amacının gerçekleştirilmesi noktasında mezkur değişikliklerin zaman kaybetmeden kurumlarımız tarafından uygulamaya geçirilmesi sağlık hizmetlerindeki iyileştirmenin en kısa sürede halka yansıtılabilmesi bakımından büyük önem arzetmektedir.
209 sayılı Kanunun 5335 sayılı Kanunla değiştirilen hükümlerinden aşağıda gösterilenlerin, mezkur Yönetmelik değişikliğine ihtiyaç duyulmaksızın uygulanması mümkün olduğundan kurumlarımızın bir an evvel değişikliklerin hayata geçirilmesi noktasında gerekli iş ve işlemleri veya girişimleri başlatmaları gerekmektedir.
Bu çerçevede, mezkur Yönetmelikte değişikliğe gerek kalmadan uygulanacak olan düzenlemeler:
1-209 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin 5335 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile değişik birinci fıkrasının “h” bendi; “Sağlık kurum ve kuruluşlarında üçüncü şahıslarca yapılacak sağlık alanı dışındaki tanıtım hizmetlerinden elde edilecek gelirler”
Bilindiği üzere 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, idarelerin her türlü mal veya hizmet alımları ile yapım işlerini düzenlemektedir. Üçüncü şahıslarca kurum ve kuruluşta yapılacak sağlık alanı dışındaki tanıtım hizmetlerinin gelir getirici nitelikte olmasından dolayı buna ilişkin iş ve işlemlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütülmesi gerekmektedir.
2- 209 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine 5335 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile eklenen sondan beşinci paragrafı; “Bu Kanuna tâbi döner sermayeli işletmeler, gerekli gördükleri hallerde sundukları hizmetleri, Bütçe Uygulama Talimatında belirlenen fiyatları aşmamak üzere belirleyecekleri fiyat üzerinden, birbirlerinden temin edebilirler.”
3-209 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine 5335 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile eklenen sondan ikinci paragrafı; “Döner sermayeli işletmeler, kullanmadıkları veya ihtiyaç fazlası olan mal ve demirbaşları bedelsiz veya tespit edilecek bedel üzerinden birbirlerine devredebilirler. Aynı il sınırları içerisindeki döner sermayeli işletmeler ariyet sözleşmesi ile birbirlerine mal verebilirler.”
4- 209 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine 5335 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile eklenen son paragrafı; “Döner sermayeli işletmeler, süreklilik arz eden hizmet alımları ile maliyeti yüksek ve ileri teknoloji ürünü olan tıbbî cihazların hizmet alımı yoluyla temini veya kiralanması için döner sermaye kaynaklarından, gelecek yıllara yaygın yüklenmelere girişebilir.”
Anılan Kanun hükmü uyarınca Bakanlığımıza bağlı kurumlar bundan sonra; döner sermaye kaynaklarından yapacakları süreklilik arz eden hizmet alımları (temizlik, yemek pişirme ve dağıtım, koruma ve güvenlik, bilgisayar sistemlerine yönelik hizmet alımı, bakım ve onarım gibi hizmet alımları) ile maliyeti yüksek ve ileri teknoloji ürünü olan tıbbî cihazların hizmet alımı yoluyla temini veya kiralamalarında, artık gelecek yıllara yaygın yüklenme (birkaç yılı kapsayan sözleşme) yapabileceklerdir.
Ancak, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince, döner sermayeler ilgili bütçe içinde yer alacaklarından ve mevcut işlevlerini 31.12.2007 tarihine kadar devam ettireceklerinden yapılacak sözleşmelerde bu sürenin dikkate alınması gerekmektedir.
Bilgilerinizi ve konunun iliniz döner sermayeli kurum ve kuruluşlarına duyurulmasını önemle rica ederim.


STRATEJİ’NİN 28.02.2007 TARİH, 2007/13 SAYILI GENELGESİ

İlgi: 27.06.2003 tarihli ve 2003/70 sıra nolu Genelge.
Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaşması sonucunda, sağlık kurumlarımızın hasta potansiyeli artmıştır. Bununla beraber hastalık profillerinin değişmesi, birçok hastalığın tanı ve tedavisinin yüksek teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla sağlanabilir hale gelmesi, teknolojilerinin hızla değişmesi gibi sebeplerle tetkik ve tedavide kullanılan tıbbi cihazların satın alma yoluna ilaveten hizmetin gerekli kıldığı durumlarda hizmet satın alımı yoluyla da teminine karar verilmiş ve bu amaçla ilgi Genelge yayımlanmıştır.
Ancak, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası tarafından; Bakanlığımıza bağlı bir hastanenin yapmış olduğu radyoloji görüntüleme hizmet alımına ilişkin ihale ile bu ihaleye dayanak teşkil eden ilgi Genelgenin (g) bendinde yer alan “Hizmet satın alınarak kuruma kurulan tıbbi cihazların işletilmesi için gerekli olan uzman personel ve teknisyen düzeyindeki personel ile birlikte hizmet satın alınabilir.” şeklindeki hükmün yürütülmesinin durdurulması ve iptâli talepleriyle Bakanlığımız aleyhine açılan davada, Danıştay 13. Daire’nin 08.01.2007 tarih ve Esas No:2006/3097 sayılı kararı ile; mezkur Genelgenin (g) bendi hükmünün dava sonuna kadar yürütülmesinin durdurulmasına karar verilmiş bulunmaktadır.
Bu yürütmenin durdurulması kararı muvacehesinde;
1- İlgi Genelgenin (g) bendi uygulamadan kaldırılmıştır.
2- İlgi Genelgeye “(j) Tıbbi cihaz hizmet alımı yoluyla kiralanarak kuruma kurdurulacak olan cihazın/cihazların bakımı, onarımı, her türlü destek ve hizmete hazır halde tutulması, ayrıca kaliteli ve verimli hizmet verebilmesini temin için gerekli personel bulundurulması istenebilir.” hükmü eklenmiştir.
3- Düzenleyici işlem hakkında verilen yürütmenin durdurulması kararı evvelce yapılan ferdi işlemleri ortadan kaldırmayacağından ilgi Genelge çerçevesinde akdedilmiş bulunulan sözleşmelerin, belirlenen süre sonuna kadar tatbikîne devam edilecektir
4- Tıbbi cihaz hizmet alımı yoluyla kiralamalara ilişkin ihalelerde ilgi Genelgenin yürürlükte bulunan hükümleri ve yeni eklenen (j) bendi gereğince işlem yapılacaktır.
Bilgilerini ve konunun iliniz dâhilindeki Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulması ile ilgili Genelgenin bu çerçevede uygulanmasının sağlanmasını önemle rica ederim.


STRATEJİ’NİN 17.12.2007 TARİH, 2007/103 SAYILI GENELGESİ

İlgi: a) 27.06.2003 tarihli ve 2003/70 sıra nolu Genelge.
b) 28.02.2007 tarihli ve 2007/13 sıra nolu Genelge.
Bilindiği üzere Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaşması sonucunda, sağlık kurumlarımızın hasta potansiyeli artmıştır. Bununla beraber hastalık profillerinin değişmesi, birçok hastalığın tanı ve tedavisinin yüksek teknoloji ürünü tıbbi cihazlarla sağlanabilir hale gelmesi, teknolojilerinin hızla değişmesi gibi sebeplerle tetkik ve tedavide kullanılan tıbbi cihazların satın alma yoluna ilaveten hizmetin gerekli kıldığı durumlarda hizmet satın alımı yoluyla da teminine karar verilmiş ve bu amaçla ilgi (a) genelge yayımlanmıştı.
İlgi (a) Genelgeye ilgi (b) Genelge ile eklenen (j) bendinde “Tıbbi cihaz hizmet alımı yoluyla kiralanarak kuruma kurdurulacak olan cihazın/cihazların bakımı, onarımı, her türlü destek ve hizmete hazır halde tutulması, ayrıca kaliteli ve verimli hizmet verebilmesini temin için gerekli personel bulundurulması istenebilir.” şeklinde yer alan hükmün “…ayrıca kaliteli ve verimli hizmet verebilmesini temin…” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerinizi ve konunun iliniz dâhilindeki Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurulması ile ilgili (a) Genelgenin bu çerçevede uygulanmasının sağlanmasını önemle rica ederim.

TEDAVİ’NİN 13.08.07 TARİH VE 2007/74 SAYILI GENELGESİ

İlgi: 27.06.2003 tarihli ve 1082 sayılı ( Genelge No: 2003/70 ) genelge
Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaşmış ve sağlık kurumlarımızın hasta potansiyeli artmıştır. Bununla beraber birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yüksek teknoloji ürünü tıbbi cihazların kullanım zorunluluğu bulunmaktadır. Yüksek maliyetli bu cihazların satın alma yoluna ilaveten hizmet satın alımı yoluyla da teminine imkan vermek amacıyla ilgi’de kayıtlı Genelge yayımlanarak yürürlüğe konulmuştur. Genelgenin (a) bendinde; hizmet satın alımına karar verilen tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihazların ikinci el olabileceği, ancak 5 yaşından büyük olamayacağı belirtilmiş, bu cihazların yaşlarının, imalat tarihi ve seri numarası ile belgelendirilmesi istenmişti.
Ancak söz konusu cihazların ekonomik ömürlerinin 5 yıldan fazla olması, çoğu üretici firmanın 5 yıldan daha uzun süreler için yedek parça temin garantisi ve bakım hizmeti vermeyi taahhüt etmesi, yaş faktörünün cihazın etkinliğini belirleyen tek faktör olmaması, istenen fonksiyonları yerine getiren daha eski cihazların da ihalelere katılımının sağlanmasıyla ekonomik verimliliğin arttırılabileceği düşünüldüğünden bu konuda yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekmiştir.
Bu bağlamda, mezkur Genelgenin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
“a) Hizmet satın alımına karar verilen tetkik ve tedavi maksadıyla kullanılan tıbbi cihazlar ikinci el olabilecektir, ancak;
1- 10 yaşından büyük olmayacaktır. Bu cihazların yaşları, imalat tarihi ve seri numarası ile belgelendirilecektir.
2- Üretici firmadan alınan yazılı “yedek parça temin garanti süresi” ibraz edilecektir. Bu sürenin 10 yıldan kısa olması durumunda üretici firma tarafından bildirilen yedek parça temin garanti süresi kadar yaş sınırlaması uygulanacaktır.
3- Bir yıldan fazla süreli sözleşmeler yapılması söz konusu ise; sözleşme süresi cihazın yaşı 10 yılı geçmeyecek şekilde belirlenecektir.
4- Radyografi, bilgisayarlı tomografi, mamografi, floroskopi gibi tetkik amacıyla iyonlaştırıcı radyasyon kaynağı kullanan ikinci el cihazlarda kurulum aşamasından sonra kalite kontrol testi yaptırılıp belgelendirilecektir. Kalite kontrol testi tercihen Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite olmuş, uluslararası standart protokollere göre hizmet veren, satıcı ve alıcıdan bağımsız (3. kişi) özel veya kamu kuruluşları tarafından yapılacaktır. Kalite kontrol testinde yeterli kalite değerlerini sağlamayan cihazların bütün tamir, bakım ve ayar işlemleri yüklenici firma tarafından karşılanacak, tüm düzeltici işlemlere rağmen kalite kontrol testinde istenen değerleri karşıladığı belgelendirilemeyen söz konusu cihazların muayene kabulü yapılmayacaktır.”
Bilgilerinizi ve konunun iliniz dahilindeki Bakanlığımıza bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına duyurularak bundan sonraki işlemlerin söz konusu değişiklik doğrultusunda yürütülmesi hususunda gereğini önemle rica ederim.

STRATEJİ’NİN 05.06.08 TARİH, 2008/42 SAYILI GENELGESİ (Uzun olduğundan Link verdik. TIKLAYIN )

12.11.03 TARİH VE 2003/70 SAYILI (GENEL ESASLAR)
12.11.03 TARİH VE 2003/134 SAYILI (İZİN YERİNE BİLGİ)
27.05.04 TARİH VE 2004/75 (YILLARA SARİ)
08.08.05 TARİH VE 2005/124 (YAKLAŞIK MALİYET, FİYAT FARKI, MODÜL)
28.02.07 TARİH VE 2007/13 (UZMAN PERS. İSTENMEZ ONARIM PERS İSTENİR)
01.03.07 TARİH VE 2327 GENEL YAZI
17.12.07 TARİH VE 2007/103 (KALİTE VE VERİMLİLİK İBARESİ KALKTI)

KALDIRARAK.

HÜKÜMLERİ TOPLAMIŞ, BİRLEŞTİRMİŞTİR.
Related Posts with Thumbnails