...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

3.01.2010

ÇERÇEVE SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ

ÇERÇEVE SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ

Kamu İhale Kanunu’nda değişiklikle Sağlık kurumlarında Çerçeve Sözleşme ile alım yapılabilmesi düzenlendi. Yasa, gerekçesi, meclis tutanaklarından derleme:


İÇERİK:
Meclis’te kabul edilerek yasalaşan Kamu İhale Kanunu değişikliği ile hastanelerde yatan hasta ilaçlarının teminini kolaylaştıracak şekilde dağıtım kanalı temsilcileri ile çerçeve sözleşme imzalanabilmesinin yolu açıldı.
Yirmidört ay süreli çerçeve sözleşme kapsamında en az üç dağıtım kanalı ile ilaçların tedariki ön görülmektedir. İki yıl süreyle ödenek şartı olmaksızın ihale yapılıp sözleşme imzalanabilecek. Bu Kanunla, sağlık ile ilgili idarelerin sürekli ihtiyaç duydukları mal ve hizmet alımlarında, her defasında ihale işlemlerinin tekrarlanması yerine çerçeve sözleşme yapmaya hak kazanan ve yeterliliği olan firmalardan sadece fiyat teklifi alınması suretiyle ihtiyaçların giderilmesine imkan getirilmektedir.


GEREKÇELER:
Kendine özgü durumu nedeniyle Sağlık hizmeti veren kurumların aldığı mal ve hizmetlerin süreklilik taşımalıdır. Örneğin miatlı bu ilaçların ne zaman tükeneceği bilinemediğinden stoklu çalışmak gerekmektedir. Stoklarda bittiği an ihale sürecinin uzunluğundan ötürü bu malların tedariki konusunda aksaklık yaşanmaktadır.
Sağlık hizmeti veren kurumların yatan hastaların ilaç temininde sıkıntı çektiklerini, kurum stoklarında yaşanan ilaç sıkıntısından dolayı hasta yakınlarının gerekli ilaçları sağlamak için çaba harcamak mecburiyetinde kaldığını, bu değişiklikle hastanelerin ilaç temininin kolaylaşması ile bu durumun değişeceği bekleniyor.
Meclis görüşmelerinde “Proforma faturaların ihalesi” şeklinde tarif edilen bu uygulamada firmalar önceden bir fiyat verecek, bu birim fiyatlar üç yıl süreci de kapsayacak şekilde olacak, bu proforma faturalar üzerinden kurumlar, ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetleri artık teklif alma suretiyle ihalelerini yapabileceklerdir. Dolayısıyla, ihale sürecinde bir kısalma umulmaktadır.

ELEŞTİRİLER:
· İhale konusu malın fiyatında eksilme olması durumunda proforma fatura üzerinden sabitlenen fiyatlardan alım yapılması kamu zararı doğurabilir.
· İhale konusu alanda yeni kurulmuş firmalar söz konusu listeye giremeyeceklerinden büyüme sağlayamayacaklardır, önleri kapanacaktır. Rekabeti engelleyici etki yapacaktır.
· Yolsuzluğa açık uygulamalara meydan verebilir. En azından söylenti ve şikayetler artacaktır.
· Ödenek olmadan da ihaleye çıkılarak sözleşme yapılmasına imkân tanıması Kamu İhale Yasası ilkeleriyle çelişiyor.
(Meclis tutanaklarından alınmıştır.)

SÜREÇ:
1. Çerçeve sözleşmeye taraf olan tedarikçi veya hizmet sunucuları tarafından sunulan teklifler değerlendirilir.
2. İstekliler, ekonomik açıdan en avantajlı tekliften başlanmak suretiyle sıralanır ve istekli sayısı yirmibeşi geçmemek üzere şartları taşıyan isteklilerin tamamı listeye alınır. (Listeye alınan istekli sayısı üçten az olamaz.)
3. Teminat alınmasına ilişkin hükümler hariç olmak üzere, ihalelerin sözleşmeye bağlanması hakkında Kanunda yer alan hükümler çerçevesinde, süresi yirmi dört ayı geçmemek üzere listeye alınan isteklilerle çerçeve sözleşme imzalanır ve sonuçlar Kamu İhale Bülteninde ilan edilir.
4. Daha sonra ihtiyaç tekrarladıkça yapılan çerçeve sözleşme kapsamında mal veya hizmet alımına ihale yetkilisince onay verilmesi üzerine, listede yer alan istekliler imza karşılığı veya posta yoluyla ya da tebligatı daha sonra yapılmak kaydıyla, teleks, faks veya elektronik posta ile teklif vermeye davet edilir. Davet yazısına, alım konusu mal veya hizmetin miktarı ile teslim ve ifa şartlarını gösteren bir şartname eklenir.
5. İsteklilere tekliflerini hazırlayabilmeleri için en az üç iş günü süre tanınmak suretiyle çerçeve sözleşmeye esas olan teklif bedellerini geçmemek üzere tekliflerini vermeleri istenir. Yazılı olarak verilecek tekliflerin içeriğinin gizliliği ihale saatine kadar korunur ve ihale dokümanında belirtilen hükümlere göre teklifler değerlendirilerek ekonomik açıdan en avantajlı teklif belirlenir ve ihale bu teklif sahibinin üzerinde bırakılır. İhalelerin sözleşmeye bağlanmasına ilişkin Kanunda yer alan hükümler çerçevesinde kısa sözleşme imzalanır.
6. İstekliler yeterliklerinin devam ettiğini oniki ayda bir belgelendirir. Yeterliği devam etmeyenler ile teklif vermeye davet edildiği halde iki kez teklif vermeyenlerin çerçeve sözleşmeleri feshedilir.
7. Çerçeve sözleşmeye taraf olanların sayısının üçün altına inmesi halinde, mevcut çerçeve sözleşmenin sona erdiği taraflara bildirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails