...sağlık bakanlığı...sgk...mali konular...makaleler...ihale...tedavi hizmetleri...ilaç ve eczacılık...denetim

3.01.2010

TAM GÜN YASA TASLAĞI

TAM GÜN YASA TASLAĞININ BAŞBAKANLIĞA GÖNDERİLDİĞİNE İLİŞKİN MEDİMAGAZİN VE MEMURLAR.NET’DEKİ YAZILARDAN DERLEME:



TAM GÜN 1978 YILI UYGULAMASI

Araştırmada, geçmişteki tam gün yasası tecrübesine atıf yapıldı. Tıpkı bugünkü gibi, geçmişte de kamu sağlık kuruluşlarındaki hekim açığının kapatılması ve sağlık çalışanlarının ekonomik koşullarının iyileştirilmesi amacıyla sağlık personelinin istihdamında tam gün çalışma uygulamalarına geçildiği anımsatıldı.
9 Temmuz 1978 tarihinde 2162 sayılı Sağlık Personelinin Tam Gün Süre Çalışma Esaslarına Dair Kanun’un yürürlüğe konulduğu belirtilerek, “Örneğin; 1978 yılında Bakanlıkta çalışan toplam 8178 hekimden 4500'ü tam gün yasası kapsamında görev yaptı” denildi. Dönemin tam gün yasası kapsamına alınan personel şöyle anlatıldı:
“Söz konusu Kanun ile genel ve katma bütçeli kurumlarda, il özel idareleri ile belediyelerde ve bunların kurdukları döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında, beden terbiyesi bölge müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekkülleri ve teşebbüslerinde, Emekli Sandığında, Sosyal Sigortalar Kurumunda çalışan ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun değişik 36’ncı maddesindeki sağlık hizmetleri ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına (hayvan sağlığı hariç) veya genel idare hizmetleri, eğitim ve öğretim hizmetleri, teknik hizmetler sınıfına girecek nitelikte olan ve 926 sayılı Yasa ile 1765 sayılı Yasa’da belirtilen ve bu kanunda nitelenen personelin hariçte serbest olarak sanat ve mesleklerini icra etmesi, resmi ve özel herhangi bir müessesede maaşlı, ücretli veya sözleşmeli olarak mesleki görev alması yasaklanmıştır.”


Tam gün neden amacına ulaşamadı?
Uygulamaya çeşitli itirazlar yapıldığı ve Ankara ve İstanbul Üniversitelerinin başvurularını inceleyen Anayasa Mahkemesinin Yasa’yı Anayasa’ya aykırı bulmadığı ifade edildi. Buna karşın Yasa’nın amacına ulaşamama nedenleri şöyle sıralandı:
“Sağlık personeline yapılan ödemelerde tazminatların en yüksek devlet memurunun maaşına göre hesap edilmesi gerekirken, Maliye Bakanlığı ile en yüksek devlet memurunun maaşı hakkında anlaşmazlığa düşüldü; tazminat ve maaşların ayrı ayrı vergilendirilmesi gerekirken Sayıştay birleşik vergilendirmeyi öngördü; askeri hekimlerin hekim olmayan yüksek rütbeli subaylardan daha fazla maaş almaları rahatsızlık yarattı; (GATA’nın o zamanki hekimleri tam süre çalışmayı kabul etmişlerdir) Ayrıca ekonomik güvencenin hızlı enflasyonla aşınması, ödeneklerin emekliliğe yansımaması, nöbet ve acil vaka çağrılarının İş Yasası hükümlerine göre değerlendirilmemesi, mahrumiyet bölgeleri değerlendirilmesinde yalnız coğrafi bölgelerin ele alınması, tam süre çalışan hekimlere tüm ek görevlerin kapatılması gibi nedenler vardı.”



TAM GÜN YASA TASLAĞI VE SENDİKANIN GÖRÜŞLERİ:

Sendika Tam Gün Yasa Taslağı ile ilgili bir değerlendirme rapora hazırlandı. Türk Sağlık-Sen'den yapılan açıklamaya göre, taslakta doktorlara tam gün çalışma zorunluluğu getirilirken, yabancı doktor uygulaması ise taslakta yer almadı. Üniversitelerde kısmi statüde çalışma kaldırılıyor. Geçen seneki taslakta 40 saat olarak yer alan radyoloji çalışanların haftalık çalışma süresi ise bu seneki taslakta 37.5 saate düşürülüyor. Taslağa göre, nöbet ücretlerinin artırılması ve Radyoloji çalışanların haftalık mesai saatlerinin 37,5 saat olması kanunun yayım tarihide, doktorların tam gün çalışması, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinin artırılması ve mesleki zorunluluk ile ilgili hükümleri ise kanun yayımlandıktan 6 sonra yürürlüğe girecek. Sendika tarafından açıklanan taslakta yer alan 5. maddeyle, doktorlar kamu kurum ve kuruluşları, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları veya Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşlarından birini tercih edecek. Ya da isteyen doktorlar sadece serbest olarak mesleklerini icra edebilecek. Söz konuşu değişiklikler taslakta şu madde altında düzenlendi:
1219 sayılı Kanunun 12. maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Tabipler aşağıdaki bentlerde belirtilen sağlık kurum ve kuruluşlarından yalnız birinde mesleklerini icra edebilirler
a) Kamu kurum ve kuruluşları,
b) Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli çalışan özel sağlık kurum ve kuruluşları,
c) Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmesi bulunmayan özel sağlık kurum ve kuruluşları ile serbest meslek icrası."
Her bir bent kapsamındaki birden fazla sağlık kurum ve kuruluşunda çalışma ile işyeri hekimliğine ilişkin esaslar Sağlık Bakanlığı'nca belirlenir.
Taslakta yer alan 2 madde ile YÖK Kanunun 36 maddesi "Öğretim üyeleri üniversitede devamlı statüde görev yaparlar, öğretim elemanları bu kanun ile diğer kurumlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere Yüksek öğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başkaca herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler" şeklinde değiştiriliyor. Bu düzenlemeyle üniversitelerde görev yapan profesör ve doçentlerin kısmı statüde çalışmalarına imkan veren kanun hükümleri kaldırılıyor.

Nöbet ücreti artıyor
Sendikadan yapılan açıklamaya göre, geçen sene hazırlanan Tam Gün Yasası Taslağı'nda yer alan ve yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına imkan veren, "Türkiye Cumhuriyeti dahilinde tıp mesleğini icra edebilmek için Türkiye'deki tıp fakültelerinden veya yetkili kurumca ilgili mevzuatına göre denkliği onaylanan yabancı tıp fakültelerinden diploma sahibi olmak ve diplomalarının Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş olması şarttır" düzenlemesiyle Türkiye'de hekimlik yapabilmek için Türkiye'deki tıp fakültelerinden mezun olmak ve 'Türk olmak' şartını kaldıran hükümler bu seneki taslakta yer almadı. Böylece yabancı doktorların Türkiye'de çalışmaların önünü açan düzenleme tam günden çıkarılmış oldu.
Taslağa göre birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tüm personele kesintisiz 4 saatten az olmamak üzere tuttukları nöbet karşılığında ödenecek. Nöbet ücreti yaklaşık yüzde 300 oranında yükseltilmiş olup nöbet ücreti için öngörülen 80 saat kısıtlaması kaldırılırken, icap nöbet ücretleri yüzde 30'dan yüzde 50'ye çıkarıldı. Mesai saatleri ise radyoloji çalışanlarının dışında görev yapan personel için haftalık 40 saat olarak uygulanacak.
Tam gün yasa taslağındaki düzenlemeye göre sağlık çalışanlarının döner sermaye oranları da artırılacak. Sağlık Hizmetleri Sınıfı dışında bulunan sözleşmeli personele döner sermaye ödenecek. Taslağa göre eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetleri gibi unsurlar döner sermaye kriteri olarak değerlendirilecek. Nöbet hizmetleri dışındaki çalışma süreleri için mevcut oranların yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde ayrıca ek ödeme yapılacak. Belirli süreler veya belirli vakalar ve işler için kurumlar arası sağlık
personeli görevlendirilebilecek ve bunlara döner sermaye ödenecek.

Mesleki sorumluluk sigortası yaptırmayana 5 bin TL ceza
Sendikadan yapılan açıklamaya göre, taslakta yer alan bir diğer önemli düzenleme ise Tam Gün ile birlikte hekimlere mesleki sorumluluk sigortası yaptırma şartı getirilmesi oldu. Tabip, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olan personelin hizmet kusurundan kaynaklı kişilere verdikleri zararların telafisi amacıyla görev yaptığı kurum tarafından mesleki mali sorumluluk sigortası yaptırılacak.
Taslağa göre zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası özel sağlık kuruluşlarında çalışanlar için özel sağlık kuruluşlarınca, mesleklerini serbest icra edenler kendileri tarafından ve kamuya ait sağlık kurumlarında görevli personelin sigortası ise ilgili kamu sağlık kurumunca yaptırılacak. Özel sağlık kurumlarında çalışanlarının sigorta primlerinin yarısını işveren yarısını doktor, kamuda çalışanların ise sigorta primlerinin yarısını kurum döner sermaye gelirlerinden karşılayacak, diğer yarısını doktorlar kendileri ödeyecek. Mesleki sorumluluk sigortasını Hazine Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu bakanlıkça yetki verilen şirketler yapacak. Sigorta yaptırmayanlara mülki idare amirince sigortası yaptırılmayan her kişi için 5 bin TL idari para cezası verilecek.
Taslakla ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, şunları söyledi:
"Sağlık ve sosyal hizmet kolunda 7 yıldır tek yetkili sendika olan Türk Sağlık-Sen'in elde ettiği birçok kazanımının yanı sıra uzun süren mücadelesi sonucunda çalışanların mağduriyetine sebebiyet veren bazı sorunlar Tam Gün Yasası ile çözüme kavuşuyor. Yabancı doktor uygulamasının bu taslakta yer almaması sevindiricidir. Doktorların tam gün çalışmasını da sendika olarak olumlu buluyoruz. Döner sermaye ve nöbet ücretlerindeki artışlar ve döner sermayenin kapsamının genişletilmesiyle ilgili uygulamalar çözüm istediğimiz sorunlardı. Mücadelemiz sonucunda bu taslakla birlikte çözüm için düzenlemelerin yapılması önemli ve olumlu gelişmelerdir. Taslakta radyoloji çalışanlarının haftalık çalışma süresinin 25 saat olması yönündeki talebimiz kabul görmeyerek 37,5 saat olarak düzenlenmiştir. Haftalık mesai saatinin bu şekilde çıkması halinde yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız. Öte yandan, teknik çalışmalar sonucunda son hali verilen tam gün yasa tasarısı taslağında, Bakanlar Kurulunca değişiklik yapılması ihtimali söz konusudur. Bu nedenle, radyoloji çalışanlarının haftalık mesai saatlerinin 25 saate düşürülmesiyle ilgili girişimlerimiz Bakanlar Kurulu nezdinde sürdürülecektir."

SÜREÇ

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen "Sağlık Personelinin Tam gün Çalışmasına ve Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı" yayımlandı.
Taslak süreç olarak şu aşamalardan geçecek:
1- Başbakanlık inceleyecek.
2- Bakanlar Kurulu üyeleri inceledikten sonra imzalayacak.
3- Bakanlar Kurulu üyelerinin imzalarının tamamlanması sonrasında Meclise gönderilecek.
4- Önce komisyonda sonra genel kurulda görüşülecek.
5- Genel kurulda görüşülüp kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Gül'e onay için gönderilecek.
Taslağın yukarıda yer verilen aşamaların herhangi bir sahfasında değişmesi mümkündür. Değerlendirmelerin bu tespite göre yapılması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails